Η αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» (DPR), που άνοιξε την Τρίτη «πρεσβεία» στη Ρωσία, υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να επιβάλει θανατική ποινή. Η υπουργός Εξωτερικών της, Νατάλια Νικονόροβα δήλωσε ότι η χρήση της θανατικής ποινής, η οποία επιβλήθηκε σε δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό επειδή πολέμησαν ως «μισθοφόροι» για την Ουκρανία, δεν είχε σχέση με την προσπάθειά της για διπλωματική αναγνώριση.
Ερωτηθείσα εάν η θανατική ποινή θα αμαυρώσει την εικόνα της ΛΔΔ, είπε: «Θεωρούμε ότι η μισθοφορική δραστηριότητα είναι πράγματι ένα τρομερό έγκλημα επειδή οι άνθρωποι, για μια ανταμοιβή, έρχονται σε μια άλλη χώρα για να σκοτώσουν άλλους ανθρώπους, παρόλο που δεν έχουν προσωπικούς στόχους που να συνδέονται με τον πόλεμο».
«Ναι, είναι η εσχάτη των ποινών, αλλά είναι στη νομοθεσία μας και δεν συνδέεται με την περαιτέρω διαδικασία αναγνώρισης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ από άλλα κράτη» πρόσθεσε.
Οι Βρετανοί Έιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και ο Μαροκινός Μπραχίμ Σααντούν καταδικάστηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ οι προσφυγές τους εκκρεμούν.
Οι συγγενείς τους λένε ότι είναι στρατιώτες που είχαν συμβόλαιο με τον ουκρανικό στρατό και ως εκ τούτου δικαιούνται την προστασία των Συμβάσεων της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.
Μέχρι στιγμής, μόνο η Ρωσία και η Συρία έχουν αναγνωρίσει τη ΛΔΚ ως ανεξάρτητη, αλλά η Νικονόροβα είπε ότι ήταν επίσης σε συζητήσεις με τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας.