Μνημόνιο κατανόησης για ενεργειακή συμφωνία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν η ρωσική Gazprom και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC), όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SHANA
Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής τελετής από τους διευθύνοντες συμβούλους και των δύο εταιρειών λίγες ώρες πριν την άφιξη του Βλάντιμιρ Πούτιν φτάνει στην Τεχεράνη όπου και θα διεξαχθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν.
Το μνημόνιο κατανόησης προβλέπει ότι η Gazprom θα βοηθήσει τη NIOC στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Kish και North Pars καθώς και έξι κοιτασμάτων πετρελαίου. Η Gazprom θα συμμετάσχει επίσης στην ολοκλήρωση έργων υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) καθώς και στην κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.
Το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση στην τεχνολογία που είναι αναγκαία για την αξιοποίησή τους.
Ο Πούτιν έφθασε στην Τεχεράνη
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα στην Τεχεράνη, όπου αναμένεται να ξεκινήσει συνομιλίες με τον Ιρανό και τον Τούρκο ομόλογό του σχετικά με τη σύγκρουση στη Συρία, αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η κρατική τηλεόραση έδειξε απευθείας εικόνες από την άφιξη του Πούτιν στην ιρανική πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Η επίσκεψη του Πούτιν στην Τεχεράνη βρίσκεται στο «ραντάρ» της διεθνούς κοινότητας στενά καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει αναταραχή στην παγκόσμια ενέργειας, ωθώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.
Κάνοντας λόγο για «αντιδυτική συμμαχία τριών αυταρχικών ηγετών» η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση κορυφής Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας στην Τεχεράνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο μόνος που λείπει για να ολοκληρωθεί η ομάδα είναι ο Κινέζος πρόεδρος».
Κατά την εφημερίδα αυτή η συνάντηση, που πραγματοποιείται παρά τις σημαντικές διάφορες μεταξύ των τριών κρατών, αποτελεί «ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση ενός αντιδυτικού πόλου, που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια αλλά αποκρυσταλλώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία».