Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η παράταση της συμφωνίας για τη διασφάλιση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εφαρμόζεται μόνο κατά το ήμισυ, εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με το αν θα πει το «ναι» για την παράταση της συμφωνίας που λήγει την επόμενη εβδομάδα.
Η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη διαμεσολάβηση από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, είχε ως στόχο να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που μπλοκαρίστηκαν μετά τη ρωσική εισβολή από τρία ουκρανικά λιμάνια.
Η συμφωνία παρατάθηκε για 120 ημέρες τον Νοέμβριο και θα ανανεωθεί στις 18 Μαρτίου, εάν κανένα μέρος δεν φέρει αντιρρήσεις. Ωστόσο, η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα συμφωνήσει σε παράταση μόνο εάν αρθούν οι περιορισμοί που επηρεάζουν τις δικές της εξαγωγές.
Οι γεωργικές εξαγωγές της Ρωσίας δεν έχουν μπει στο στόχαστρο της Δύσης, αλλά η Μόσχα λέει ότι οι κυρώσεις στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφαλιστική βιομηχανία της αποτελούν εμπόδιο για να μπορέσει να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.
«Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα σχετικά με τους τελικούς αποδέκτες, ερωτήματα σχετικά με το πού πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών. Και φυσικά, τα ερωτήματα σχετικά με το δεύτερο μέρος των συμφωνιών είναι γνωστά σε όλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Ρωσία έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν ότι τα ουκρανικά σιτηρά που εξάγονται στο πλαίσιο της συμφωνίας πηγαίνουν σε πλούσιες χώρες. Το «δεύτερο μέρος» αναφέρεται σε ένα μνημόνιο συμφωνίας με τον ΟΗΕ που διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι τα «δύο μέρη» της συμφωνίας, όπως τα αποκάλεσε, δηλαδή η εξασφάλιση ασφαλών εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών και η άρση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές, είναι «άρρηκτα συνδεδεμένα».
«Το πρώτο μέρος υλοποιείται και εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας στο θέμα αυτό μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Το δεύτερο μέρος δεν εφαρμόζεται καθόλου», πρόσθεσε.
«Αν μιλάμε για μια συμφωνία, πρόκειται για μια συμφωνία-πακέτο. Μπορείς να επεκτείνεις μόνο αυτό που ήδη εφαρμόζεται και αν το πακέτο εκτελείται κατά το ήμισυ, τότε το θέμα της επέκτασης γίνεται αρκετά περίπλοκο», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής εξάγει περισσότερους από 23 εκατομμύρια τόνους κυρίως καλαμποκιού και σιταριού στο πλαίσιο της συμφωνίας.