Ρωσία: Θέλει να αφήσει στο σκοτάδι την Ουκρανία - Απειλή για την Ευρώπη
(AP Photo/Felipe Dana, File)
(AP Photo/Felipe Dana, File)
POLITICO

Ρωσία: Θέλει να αφήσει στο σκοτάδι την Ουκρανία - Απειλή για την Ευρώπη

Είναι γνωστό τοις πάσι πως τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει αρχίσει να προκαλεί πολύ πιο μόνιμες ζημιές στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το POLITICO αυτό το πετυχαίνει όχι μόνο καταστρέφοντας σταθμούς παραγωγής, αλλά και επιτιθέμενη ακόμη και στις τεράστιες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στις οποίες παρεμπιπτόντως στηρίχθηκε η ΕΕ τον χειμώνα.

Πρόκειται για μια αλλαγή σε σχέση με τα τελευταία δύο χρόνια, όταν η Μόσχα στόχευε κυρίως τους ενεργειακούς μετασχηματιστές της Ουκρανίας. Οι επιθέσεις αυτές ήταν επιζήμιες, αλλά τα εξαρτήματα μπορούσαν να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν γρήγορα.

Τώρα που ολόκληρα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής βρίσκονται στο στόχαστρό τους, οι επισκευές θα χρειαστούν χρόνια.

Γιατί ανησυχεί η Ευρώπη

Πέρυσι τον χειμώνα η Ουκρανία προσέφερε το δίκτυο αποθήκευσης φυσικού αερίου της στους Ευρωπαίους που ήθελαν εναγωνίως αποθέματα σε περίπτωση που η Ρωσία διέκοπτε τις προμήθειες όταν η θερμοκρασία έπεφτε.

Τώρα η Ρωσία στοχεύει αυτό το δίκτυο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η ΕΕ είναι προετοιμασμένη με εναλλακτικές λύσεις.

«Οι Ρώσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως όπλο όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας αλλά εναντίον ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ο Oleg Ustenko που μέχρι πρόσφατα ήταν ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι.

Το πρόβλημα με την ηλεκτρική ενέργεια

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες η Ουκρανία καυχιόταν ότι εξήγαγε καθημερινά περίπου 1 εκατ.ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια στη Δύση.Τώρα η οικονομική ισορροπία έχει αντιστραφεί, με το Κίεβο να εξαντλεί τον επισφαλή προϋπολογισμό του για να εισάγει ενέργεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo σημείωσε πως «είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να επαναφέρουμε το δίκτυο σε λειτουργία αλλά η παραγωγή ενέργειας φαίνεται να είναι το κύριο πρόβλημα».

«Χρειαζόμαστε επειγόντως ισχυρότερη αεράμυνα για να σώσουμε και να προστατεύσουμε το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Το ζήτημα με το φυσικό αέριο

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία σηματοδότησε μια πιθανή νέα φάση στην ενεργειακή της επίθεση, πλήττοντας δύο διαφορετικές τοποθεσίες που συνδέονται με το υπόγειο δίκτυο αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας.

Οι εγκαταστάσεις αυτές ήταν ζωτικής σημασίας για τις ενεργειακές προσπάθειες της Ευρώπης καθώς είχαν αποθηκευτεί εκεί δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου σε περίπτωση οξείας έλλειψης.

Η πρόσθετη αποθηκευτική ικανότητα έδωσε στις χώρες της ΕΕ εύκολη πρόσβαση στις προμήθειες και επέτρεψε στις εταιρείες να αποθηκεύσουν πλεονάζοντα καύσιμα που διαφορετικά δεν θα είχαν πού να τοποθετήσουν - και τα οποία θα αναγκάζονταν να πουλήσουν με κόστος έως και 2 δισ.ευρώ.

Επίσης, υπάρχει περισσότερη αβεβαιότητα για τον εφοδιασμό στον ορίζοντα και για την Ευρώπη. Στο τέλος του 2024 λήγει η συμφωνία διαμετακόμισης που επιτρέπει στη Ρωσία να στέλνει αέριο μέσω αγωγού στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας και το Κίεβο επιμένει ότι το σύμφωνο δεν θα παραταθεί.

«Το σενάριο τρόμου είναι να μην υπάρχουν ουκρανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης τον Δεκέμβριο, ούτε transit, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος. «Τότε τι κάνουμε Και ακόμη πιο μακροπρόθεσμα, με μια άλλη τεράστια πληθώρα LNG που θα έρθει από τις ΗΠΑ και το Κατάρ από το 2025 και μετά, πού θα τα βάλουμε όλα αυτά ως μέτρο ασφάλειας του εφοδιασμού;»