Ρωσία: Ζητούν ποινές φυλάκισης έως έξι ετών για τους δικηγόρους του Ναβάλνι
AP Photo/Markus Schreiber
AP Photo/Markus Schreiber

Ρωσία: Ζητούν ποινές φυλάκισης έως έξι ετών για τους δικηγόρους του Ναβάλνι

Ποινές φυλάκισης σχεδόν έξι ετών για καθέναν από τους τρεις δικηγόρους που εκπροσώπησαν τον Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησαν Ρώσοι εισαγγελείς, όπως δήλωσε την Τρίτη (17/12) ένας συνεργάτης του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τους δικηγόρους Βαντίμ Κομπζέφ, Ιγκόρ Σεργκούνιν και Αλεξέι Λίπστερ, οι οποίοι συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2023 και ένα μήνα αργότερα, τα ονόματά τους εντάχθηκαν σε επίσημη λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών».

Οι τρεις δικηγόροι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εξτρεμιστική οργάνωση, με την ίδια κατηγορία καθώς και με άλλες βαρυνόταν επίσης ο Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε ξαφνικά σε σωφρονιστική αποικία στον Αρκτικό Κύκλο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι δικηγόροι του Ναβάλνι διοχέτευαν πληροφορίες και μετέφεραν άλλες από αυτόν όσο βρισκόταν στη φυλακή. Ειδικότερα, ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ, ανήρτησε στο Telegram ότι οι εισαγγελείς επιδιώκουν ποινές φυλάκισης σε σωφρονιστική αποικία πέντε ετών και 11 μηνών για τον Κομπζέφ, 5 ετών και 10 μηνών για τον Λίπτσερ και πέντε ετών και έξι μηνών για τον Σεργκούνιν.

Η χήρα του Ναβάλνι, η Γιούλια, σε βίντεο που ανήρτησε στο YouTube την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζει «πολιτικούς κρατούμενους»  τους τρεις κατηγορούμενους. Υπογραμμίζοντας: «Δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα. Βρίσκονται στη φυλακή επειδή έκαναν απλώς τη δουλειά τους, που κάθε δικηγόρος θα έπρεπε να κάνει με κάθε κρατούμενο: το να προετοιμάσει μια στρατηγική υπεράσπισης, να συζητήσει ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες κράτησης στη φυλακή, να συντάξει καταγγελίες, να καταθέσει αγωγές».

Δίκη κεκλεισμένων των θυρών

Η δίκη των δικηγόρων διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από αίτημα των εισαγγελέων, που επικαλέστηκαν μια αδιευκρίνιστη απειλή ασφαλείας σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν δημοσίως. Η ετυμηγορία αναμένεται σύντομα.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν σχολιάζει μεμονωμένες υποθέσεις, αλλά οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει τον Ναβάλνι και τους υποστηρικτές του προδότες υποστηριζόμενους από τη Δύση που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η οποία έχει αναλάβει να συνεχίσει το έργο του συζύγου της μετά τον θάνατό του, διατείνεται ότι αγωνίζεται για μια ελεύθερη, δημοκρατική Ρωσία χωρίς τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ζει αυτοεξόριστη στο εξωτερικό.

Καταγραφές

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η στοχοποίηση δικηγόρων που υπερασπίζονται ανθρώπους οι οποίοι εναντιώνονται στις αρχές και ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεπερνούν ένα νέο όριο στις επιχειρήσεις καταστολής των αντιφρονούντων με την υπογραφή του Πούτιν.

Παρά τον εγκλεισμό του στη φυλακή, ο Ναβάλνι μπορούσε, μέσω των δικηγόρων του, να αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να καταθέτει συχνά αγωγές για τη μεταχείριση που είχε στη φυλακή, χρησιμοποιώντας το αποτέλεσμα των ακροαματικών διαδικασιών ως μια ευκαιρία να συνεχίσει να μιλάει κατά της κυβέρνησης και του πολέμου.

Το βίντεο της Ναβάλναγια στο YouTube περιελάμβανε συναντήσεις που είχαν καταγραφεί στα κρυφά ανάμεσα στον Ναβάλνι και στους κατηγορούμενους δικηγόρους στη φυλακή, κάτι που όπως η ίδια ισχυρίζεται είναι παράνομο γιατί ένας κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να συζητάει ιδιωτικά με έναν δικηγόρο.

Το ομοσπονδιακό σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει.

Όπως είπε η Ναβάλναγια, οι καταγραφές έγιναν από τις αρχές αλλά παραδόθηκαν στην ομάδα του Ναβάλνι όταν πρόσφερε αμοιβή για τυχόν πληροφορίες σχετικά με τον θάνατό του.

Η Ναβάλναγια έχει κατηγορήσει τον Πούτιν ότι διέταξε την εξόντωσή του, το οποίο διαψεύδει το Κρεμλίνο. Ακόμη ωστόσο δεν έχει καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία.

Στο βίντεο, η Ναβάλναγια λέει ότι γνωρίζει με βεβαιότητα πως «η στιγμή της δολοφονίας του Αλεξέι» έχει καταγραφεί από πολλές κάμερες ασφαλείας και έχει προσφέρει 97.500 δολάρια σε όποιον παραδώσει αυτό το οπτικό υλικό. Η οικογένεια του Ναβάλνι ειδοποιήθηκε τον Αύγουστο ότι δεν υπάρχουν ύποπτες συνθήκες σχετικά με τον θάνατό του. Επιστολή ενός ερευνητή αναφέρει ότι (ο Ναβάλνι) υπέφερε από «έναν συνδυασμό ασθενειών» και πέθανε από υπέρταση που είχε αποσυντονίσει τον καρδιακό του ρυθμό.

Η χήρα του λέει ότι ο Ναβάλνι ποτέ δεν αντιμετώπισε καρδιακά προβλήματα και απορρίπτει ως εξωφρενική την επίσημη εκδοχή θανάτου του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters