Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να ανοικοδομήσει τη Ρωσική αυτοκρατορία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο σε συνέντευξη του στην γερμανική Bild, απαιτώντας παράλληλα τα κράτη-μέλη του NATO, ειδικά η Γερμανία, να αναπτύξουν πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας καταγγέλλει ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τα δυο Ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής, το Μπερντιάνσκ και την Μαριούπολη.
Εξάλλου, ο Ουκρανός ηγέτης απέρριψε επίσης ως ισχυρισμό του Πούτιν ότι είχε προκαλέσει την κρίση του Κέρτς για να βελτιώσει τη δημοτικότητά του πριν από τις εκλογές.
«Είναι ακριβώς όπως το 2014: ο Πούτιν θέλει να προσαρτήσει ένα άλλο μέρος της Ουκρανίας, ενεργεί με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνη τη στιγμή», ανέφερε ο Πόροσενκο. «Ο Πούτιν θέλει πίσω την παλιά ρωσική αυτοκρατορία. Κριμαία, Ντομπάς, θέλει ολόκληρη τη χώρα. Βλέπει τον εαυτό του ως Ρώσο αυτοκράτορα αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την Ουκρανία, καθώς μας βλέπει ως αποικία», είπε.
«Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και για να εγγυηθούν την ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική ταμπλόιντ Bild.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να καταλάβει την (Αζοφική) Θάλασσα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ενότητα του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στη συνέντευξή του στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα.
«Η Γερμανία πρέπει επίσης να διερωτηθεί: τι θα κάνει ο Πούτιν μετά αν δεν τον σταματήσουμε», συνέχισε σε προειδοποιητικό τόνο ο Ποροσένκο.
Η Ουκρανία δεν σταματά να ανεβάζει τους τόνους μετά την επίθεση, όπως χαρακτηρίζει την κίνηση, της Ρωσίας. Ο στρατιωτικός νόμος που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το ουκρανικό κοινοβούλιο τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη για 30 ημέρες σε δέκα παραμεθόριες και παράκτιες περιοχές της χώρας αυτής.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, υπερασπίστηκε τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έπραξαν, κατ'' αυτόν, απλά ό,τι όφειλαν για να «εκτελέσουν το καθήκον τους με ακρίβεια». Κατήγγειλε εκ νέου μια «πρόκληση» στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία, όπως υποστήριξε, ενορχήστρωσε ο Ποροσένκο προκειμένου να ενισχύσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει σύντομα νέες συστοιχίες πυραύλων εδάφους/αέρος S-400 στην περιοχή, έχοντας όμως ήδη θέσει από τον Σεπτέμβριο σε λειτουργία στην άλλους στη Σεβαστούπολη και στη Θεοδοσία.
Πόκερ μεταξύ Πούτιν - Ποροσένκο
Αναλυτές αναφέρουν ότι αμφότεροι οι ηγέτες της Ρωσίας και Ουκρανίας παίζουν ένα «πόκερ» με εσωτερικές και εξωτερικές προεκτάσεις.
Ο Ποροσένκο βλέπει την βασικότερη αντίπαλο του Γιούλια Τιμοσένκο να συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 22%, ενώ η Ουκρανική βουλή εξετάζει την υιοθέτηση άρθρου το οποίο θα υποχρεώνει ρητά τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να ενεργεί με γνώμονα και με αντικειμενικό σκοπό την ένταξη της Ουκρανίας στους Δυτικο-Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η δημοσκοπική άνοδος -της επίσης φιλοδυτικής- Τιμοσένκο σημαίνει πρακτικά ότι ο σημερινός πρόεδρος (με ποσοστά κοντά στο 10%) μπορεί να φαίνεται αναλώσιμος σε μεγάλη μερίδα των πολιτών στο εσωτερικό και και των συμμάχων του, στο εξωτερικό.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία συστηματικά παρεμποδίζει την διέλευση πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα μετά την κατασκευή της γέφυρας του Κερτς, πραγματοποιώντας νηοψίες σε όλα τα πλοία, γεγονός που επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις και οικονομικές ζημίες για το Κίεβο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 κ να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την αζοφική θάλασσα τροποποιώντας de facto το καθεστώς της περιοχής.
Σημειωτέον πως ο Πούτιν μετά τα γεγονότα του 2014 είδε τη δημοτικότητα του να εκτοξεύεται στο 80%, έναντι 55% που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα. Αντιθέτως σήμερα, η δημοτικότητα του έχει υποχωρήσει πάλι, στο 58%.