Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Τρίτη την επιστροφή της διπλωματικής της αντιπροσωπείας στη Συρία, πρώτη φορά στα 11 χρόνια ρήξης με το καθεστώς της Δαμασκού, που ήταν απομονωμένο λόγω του εμφυλίου πολέμου που διέλυσε τη χώρα.
Υπήρξε προσέγγιση πρόσφατα της πλούσιας πετρελαϊκής μοναρχίας του Κόλπου με τη Συρία όπως και το Ιράν, μεγάλο υποστηρικτή του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ.
«Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να επαναλάβει τις εργασίες της διπλωματικής της αποστολής στη Συρία», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA. Το Ριάντ επιδιώκει να "αναπτύξει την κοινή αραβική δράση", δήλωσε.
Η απόφαση αυτή της ηγέτιδας των χωρών του Κόλπου και μεγάλης περιφερειακής δύναμης, λαμβάνεται δύο ημέρες μετά την επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, που ανακοινώθηκε την Κυριακή στο Κάιρο.
Η Δαμασκός είχε αποκλειστεί από τον παναραβικό οργανισμό το 2011 λόγω της αιματηρής καταστολής μιας λαϊκής εξέγερσης που ξέσπασε στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης που εκδηλώθηκε σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Ο Σύρος πρόεδρος βγήκε πρόσφατα από το καθεστώς του ανεπιθύμητου προσώπου, επωφελούμενος κυρίως από το κύμα παγκόσμιας αλληλεγγύης τον Φεβρουάριο μετά τον ισχυρό σεισμό που κατέστρεψε τεράστιες περιοχές της Συρίας, όπως και της Τουρκίας.
Η προσέγγιση αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η Συρία έχει απόλυτη ανάγκη από επενδυτές για το τεράστιο έργο ανοικοδόμησης της χώρας, που έχει καταστραφεί από τα 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Η συριακή αντιπολίτευση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν την εξομάλυνση των σχέσεων αραβικών χωρών με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Στις χώρες αυτές δεν περιλαμβάνεται το Κατάρ.
Με την εμπλοκή περιφερειακών και διεθνών παραγόντων, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Περίπου οι μισοί Σύροι είναι πλέον πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένοι, κ