Tο μήνυμα ότι η Τουρκία οφείλει να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος, διαφορετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τις συνέπειες, έστειλε μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σε συζήτηση σε σχετική με την Τουρκία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.
«Οι εντάσεις συνέχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έχω περάσει τους τελευταίους μήνες – συμπεριλαμβανομένων των καλοκαιρινών μου διακοπών – προσπαθώντας να διευκολύνω τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Ωστόσο, είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες. Η τελευταία κίνηση της Τουρκίας για διακοπή της σεισμικής εξερεύνησης στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω βήματα προς τον διάλογο» είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η ΕΕ έχει ταχθεί με αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, είπε ο Μπορέλ εξηγώντας προς τους ευρωβουλευτές ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να δημιουργήσει χώρο για διάλογο με την Τουρκία, όσο δύσκολο κι αν γίνεται αυτό από τη συμπεριφορά της, προειδοποιώντας ότι «οτιδήποτε άλλο θα υπονόμευε επίσης την προοπτική για την επανάληψη των συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».
Υπενθύμισε ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ήταν στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη έκτακτη συνάντηση των Υπουργών στις 14 Αυγούστου, καθώς και στη σύνοδο του Gymnich, και θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει το θέμα στην ημερήσια διάταξη τους στο τέλος του μήνα».
«Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί την επείγουσα και συλλογική μας δέσμευση. Οι απειλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες», ξεκαθάρισε και τόνισε πως «η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που επιτρέπει τον διάλογο να προχωρήσει».
«Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη: είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η άμεση αποκλιμάκωση είναι απαραίτητη για την επανάληψη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, που είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις», σημείωσε, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του ΕΚ.
«Ως Ύπατος Εκπρόσωπος, θα συνεχίσω επίσης τις προσπάθειές μου για να δημιουργήσω χώρο για διάλογο με την Τουρκία για τα ευρύτερα ζητήματα που διακυβεύονται, όσο δύσκολο κι αν είναι δεδομένης της συμπεριφοράς της Τουρκίας», τόνισε και υπενθύμισε ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις πιθανές συνέπειες, ελλείψει προόδου στη συνεργασία με την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τις εξετάσει υπό το φως των πιο πρόσφατων εξελίξεων από τη στιγμή που θα συναντηθούν».
Στήριξη Βέμπερ σε Ελλάδα- Κύπρο έναντι Τουρκίας: «Δεν θέλουμε σύγκρουση, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω»
Το μήνυμα ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στέκεται στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε την Τρίτη, κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής του της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ.
«Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να διατηρήσει την πίεση στον Ερντογάν», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας: «Δεν θα εκβιαστούμε στα σύνορα, δεν θα προκληθούμε στη θάλασσα. Δεν θέλουμε σύγκρουση, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω».
#Turkey debate: We @EPPGroup stand with Greece and Cyprus! Europe should stay united and keep the pressure on Erdogan in the #EasternMediterranean. We will not be blackmailed at the the border, we will not be provoked at sea. We don't want conflict, but we will not back away. pic.twitter.com/r583ni8CQf
— Manfred Weber (@ManfredWeber) September 15, 2020
Από την πλευρά του ο Μίκαελ Ροθ, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, τόνισε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, του μεταναστευτικού περιλαμβανομένου, ενώ «η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες της στην περιοχή».
Εξήγησε δε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να στείλει δύο ξεκάθαρα μηνύματα: «πρώτον ότι η ΕΕ στέκεται με «απεριόριστη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο» και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση – πολιτική λύση μόνο». Τέλος σημείωσε ότι οι ηγέτες θα εξετάσουν το «τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση».
AP Photo/Francisco Seco, Pool