Το ΝΑΤΟ ήταν «αφελές» στις σχέσεις του με τη Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ την Τετάρτη.Μιλώντας από τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Πούτιν, το οποίο είναι ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ουκρανία έως ότου τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείψουν τη χώρα και σεβαστούν τα εδαφικά ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας».
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να σταλεί αυτό το μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στη διεθνή κοινότητα, ειδικά των συμμάχων του ΝΑΤΟ και φυσικά της G7, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιστροφή σε ένα σενάριο όπου οι διάφορες χώρες - ειδικά η Ρωσία σε αυτήν την περίπτωση - θα σέβονται μια διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες, η οποία υπονομεύεται εξαιτίας αυτού του τρομερού πολέμου στην Ουκρανία», συνέχισε ο Σάντσεθ.
Αντιδρώντας στη συμφωνία της Τουρκίας να υποστηρίξει την προσπάθεια ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι «η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν οφείλεται στο ότι θέλουν να επεκτείνουν τα εδάφη τους αλλά για να υπερασπιστούν τις αξίες τους, τις δημοκρατίες τους και φυσικά μια διεθνή τάξη. βασίζεται σε κανόνες, σαφείς κανόνες, που παρέχουν βεβαιότητα και ασφάλεια στις κοινωνίες μας».
Ερωτηθείς εάν ήταν λάθος να θεωρούμε τη Ρωσία «στρατηγικό εταίρο» ακόμη και το 2010, ο Σάντσεθ είπε ότι εκείνη την εποχή, το ΝΑΤΟ «προσπάθησε να δώσει στη Ρωσία και στον Πούτιν μια ευκαιρία», αλλά ότι «ίσως, με τα χρόνια, έχουμε ήμασταν λίγο αφελείς στις σχέσεις μας με τη Ρωσία».
«Σήμερα, βλέπουμε επεκτατική και ιμπεριαλιστική συμπεριφορά από τον Πούτιν και το καθεστώς του, και αυτό είναι κάτι απαράδεκτο», πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό αυτό που εγκρίνουμε τώρα σε αυτή τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, που είναι να ορίσουμε τη Ρωσία ως στρατηγική απειλή για τους συμμάχους και να καθορίσουμε ποια είναι τα μέσα, τα μέσα που πρόκειται να θέσουμε σε εφαρμογή για να ανταποκριθούμε. σε αυτήν την παγκόσμια απειλή», είπε ο Σάντσεθ.