Σε «αχαρτογράφητα νερά» ο πόλεμος μετά την καταστροφή του ουκρανικού φράγματος
AP
AP
Reuters

Σε «αχαρτογράφητα νερά» ο πόλεμος μετά την καταστροφή του ουκρανικού φράγματος

Η καταστροφή του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο της Ουκρανίας επηρεάζει την πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση, απειλεί με περιβαλλοντική καταστροφή την περιοχή και προκαλεί αυξήσεις στις τιμές του σιταριού.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία, η οποία προκάλεσε πλημμύρες στις γύρω πόλεις, καθώς και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ ανάγκασε εκατοντάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους την Τρίτη.

Με τη στάθμη των υδάτων να εξακολουθεί να ανεβαίνει, αξιωματούχοι και αναλυτές έχουν αρχίσει να ποσοτικοποιούν το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος σε μία από τις πιο εύφορες γεωργικές χώρες του κόσμου, υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι, καθώς και οι οικισμοί τους κινδυνεύουν.

Πώς επηρεάζει την ουκρανική αντεπίθεση

Η κατάρρευση του φράγματος ήρθε την ίδια ώρα που η Ουκρανία ήταν έτοιμη να εξαπολύσει αντεπίθεση και θα μπορούσε να περιπλέξει την προέλαση των δυνάμεών της, ανέφεραν αναλυτές, αν και το Κίεβο δεν έχει αποκαλύψει προς ποια κατεύθυνση σχεδιάζει να χτυπήσει.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία βρίσκεται σε στρατηγική άμυνα και η Ουκρανία σε στρατηγική επίθεση, βραχυπρόθεσμα συνιστά πλεονέκτημα για τη Ρωσία», δήλωσε ο Μπεν Μπάρι, ανώτερος συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

«Θα βοηθήσει τους Ρώσους μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά, επειδή δυσκολεύει την Ουκρανία να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις», ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Η υπερχείλιση του ποταμού θα εμποδίσει τη χρήση βαρέων όπλων, όπως τα τανκς, για τουλάχιστον ένα μήνα, δήλωσε ο Maciej Matysiak, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο Ίδρυμα Stratpoints και πρώην υπαρχηγός της πολωνικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας.

«(Αυτό) δημιουργεί μια πολύ καλή αμυντική θέση για τους Ρώσους που αναμένουν την ουκρανική επιθετική δραστηριότητα», δήλωσε ο Matysiak.

Ήδη χωριά και πόλεις στην περιοχή της Χερσώνας έχουν πλημμυρίσει, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η τροφοδοσία με νερό της χερσονήσου της Κριμαίας απειλείται.

Ο τεράστιος ταμιευτήρας του φράγματος τροφοδοτεί επίσης τα νερά ψύξης του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης στη ρωσικά ελεγχόμενη Ζαπορίζια. Ωστόσο, ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ έχει υποβαθμίσει τον άμεσο κίνδυνο, βεβαιώνοντας πως εναλλακτικές πηγές νερού θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την εγκατάσταση για μήνες, αν χρειαζόταν.

Οι τιμές του σιταριού και το κόστος στο περιβάλλον

Ωστόσο, η ζημιά για το περιβάλλον και τη γεωργία σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρή, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες μετά τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών πέρυσι.

Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν πάνω από 3% την Τρίτη.

Επιπλέον, με βάση την εμπειρία από παρόμοια περιστατικά παγκοσμίως, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί ευρύτατη περιοχή από τα επικίνδυνα υλικά αν αυτά διασκορπίζοντας με συνέπειες στη γεωργική παραγωγή.

Οι πλημμύρες επιφέρουν μεγαλύτερη αναστάτωση στις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, ενώ η λάσπη που αφήνουν πίσω τους τα νερά των πλημμυρών θα χρειαστεί πιθανώς να περάσουν χρόνια μέχρι να καθαριστεί.

Ο Modupe Jimoh, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής και Ανθρωπιστικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Warwick, προέβλεψε ότι θα καταστραφούν σημαντικές ποσότητες γεωργικών εκτάσεων, πλήττοντας τις προμήθειες τροφίμων.

Τα νερά των πλημμυρών θα παρασύρουν βιομηχανικά χημικά και λιπαντικά στο έδαφος, πρόσθεσε, βλάπτοντας τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα.

Κατηγορώντας τη Ρωσία για «οικοκτονία», ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι πλημμύρες θα επιφέρουν μη αναστρέψιμη ζημιά στην περιοχή, προσθέτοντας ότι τα ζώα στο ζωολογικό κήπο της Νόβα Καχόβκα πέθαναν επίσης λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Σημείο καμπής στον πόλεμο

Η Ρωσία αρνήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σαμποτάζ για να αποπροσανατολίσει από τις ουκρανικές στρατιωτικές αποτυχίες, όπως είπε η Μόσχα. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει παράσχει μέχρι στιγμής αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της.

Η Marina Miron, ερευνήτρια στο King's College του Λονδίνου, έκανε λόγο για «σημείο καμπής» στον πόλεμο, ωστόσο τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ανατίναξη του φράγματος.

«Για τους Ρώσους ο λόγος που θα το έκαναν θα ήταν να σταματήσουν την ουκρανική αντεπίθεση, προφανώς. Και να δημιουργήσουν μια ανθρωπιστική κρίση στη Χερσώνα, με εκκενώσεις και έλη, ώστε οι Ουκρανοί να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μηχανοκίνητο πεζικό τους, για παράδειγμα», ανέφερε.

Για την Ουκρανία, το ρήγμα θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για να αποσπάσει την προσοχή των Ρώσων, τη στιγμή που το Κίεβο θα ξεκινούσε την αντεπίθεσή του, πρόσθεσε.

Η Patricia Lewis, Διευθύντρια Ερευνών για τη Διεθνή Ασφάλεια στο think tank Chatham House, δήλωσε ότι η κατάσταση ευνοεί τη Ρωσία.

«Αν δεν σχεδιάζουν να μείνουν εκεί μακροπρόθεσμα, για οποιονδήποτε λόγο, αν πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τη μάχη, τότε θα αφήσουν την Ουκρανία με αυτόν τον μακροπρόθεσμο πονοκέφαλο», σχολίασε η ίδια.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές CIA: Η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο φράγμα στην Ουκρανία

Διεθνής κοινότητα: Έγκλημα πολέμου η ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα (pics&vid)