Με τρεις ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ωρών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ πραγματοποίησε κατ'' ιδίαν συναντήσεις με ηγέτες καθώς και με ομάδες αρχηγών.
Σε μπρα ντε φερ μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αλλά και μεταξύ των διάφορων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, εξελίσσεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις πέντε ανώτερες θέσεις των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αποφασίζουν για τις τύχες περίπου 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά από διαρροές αλλά και δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν όχι μόνο για τα πρόσωπα αλλά και για τους κανόνες της διαδικασίας. Εκτός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγετικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ θα αναλάμβανε την προεδρία της Κομισιόν καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέλαβε τις περισσότερες έδρες στις τελευταίες ευρωεκλογές. Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφερε αντιρρήσεις, γεγονός που φέρεται να ανάγκασε τη Άνγκελα Μέρκελ να υπαναχωρήσει από τη στήριξη Βέμπερ. Κι αυτό, με τη σειρά του, προκάλεσε την αντίδραση άλλων πτερύγων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που πρόσκεινται σε αυτό, οι οποίοι επιμένουν ότι το ΕΛΚ είναι η ισχυρότερη ομάδα και δεν πρέπει να εγκαταλείψει το δικαίωμά του στην προεδρία της Κομισιόν -άποψη την οποία συμμερίστηκε και ο πρόεδρος της απερχόμενης Ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι.
Σημειώνεται ότι εκτός του Μακρόν, και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα, πρότεινε να υπάρξει μια πολιτική αλλαγή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία συνήθως αναλαμβάνει κάποιος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, φέρεται ότι έχει προτείνει να δοθούν οι θέσεις του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου και του επικεφαλής του οργάνου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Ο Τουσκ, ο οποίος είχε συναντήσεις σήμερα με όλους τους επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών στο Ευρωκοινοβούλιο, πρότεινε επίσης η κεντρώα συμμαχία στην Ευρωβουλή, η οποία περιλαμβάνει και το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το κεντροαριστερό πολιτικό μπλοκ την προεδρία της Κομισιόν.
Ένας συμβιβασμός που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες συμφωνίας, είναι να γίνει ο Μ. Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς - τον οποίον στηρίζουν πολύ η Γαλλία και η Ισπανία - πρόεδρος της Κομισιόν.
Αλλά ο Τίμερμανς, ο οποίος είναι Α΄ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός στις ανατολικές χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, εξαιτίας του ρόλου του στις έρευνες του μπλοκ κατά των εθνικιστικών τους κυβερνήσεων.
Για τους επενδυτές και τις αγορές η πιο σημαντική επιλογή είναι εκείνη του προέδρου της ΕΚΤ, που αποφασίζει για τα επιτόκια στην ευρωζώνη. Την θέση μπορεί να λάβει η Γαλλία, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, και συγκεκριμένα ο διοικητής της Banque de France (Τράπεζας της Γαλλίας) Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Αλλά και ο Έρκι Λιικάνεν, που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της φινλανδικής κεντρικής τράπεζα, θεωρείται σύμφωνα με κάποιους φαβορί για τη διαδοχή του Ντράγκι. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Λιικάνεν στήριξε δημοσίως μάλιστα την πιο χαλαρή πολιτική του Ντράγκι. Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώτος Φινλανδός Επίτροπος της ΕΕ, ο Λιικάνεν έχει επίσης πολύ καλές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες.
Γυναίκες υποψήφιες για τα μεγάλα πόστα των Βρυξελλών είναι η Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, η Βουλγάρα επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο.