Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στο Μπαλί της Ινδονησίας, η πρώτη δια ζώσης από τότε που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάιντεν και σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων.
Έπειτα από μια χειραψία των δύο ηγετών, ο Τζο Μπάιντεν είπε πως θέλει «να διευθετηθούν οι διαφορές και να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός να μετατραπεί σε σύγκρουση».
Ο Σι είπε από την πλευρά του πως είναι έτοιμος για έναν «ειλικρινή» διάλογο για τα στρατηγικά θέματα επειδή οι δύο χώρες πρέπει «να βρουν τη σωστή κατεύθυνση».
Παράλληλα, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ενόψει της G20 ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιληφθούν την ιστορία ως καθρέφτη και να την αφήσουν να καθοδηγεί το μέλλον, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο Μπάιντεν τόνισε πως ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να επιλύσουν τις διαφορές τους, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος περιμένει από εμάς να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων».
«Δεσμεύομαι να διατηρήσω ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ μας, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και των κυβερνήσεών μας σε όλους τους τομείς, επειδή οι δύο χώρες μας έχουν τόσα πολλά που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Ως ηγέτες των δύο εθνών, μοιραζόμαστε την ευθύνη να δείξουμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους, να αποτρέψουν να μετατραπεί ο ανταγωνισμός σε σύγκρουση και να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε σε επείγοντα, παγκόσμια ζητήματα» είχε χαρακτηριστικά.
Η Κίνα είναι έτοιμη για ειλικρινείς συνομιλίες πάνω σε στρατηγικά διμερή ζητήματα, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε ο Σι και πρόσθεσε πως τα έχει πει με τον Μπάιντεν αρκετές φορές μέσω τηλεφώνου και βιντεοκλήσης, «τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κατ' ιδίαν επαφή».
«Επί του παρόντος, η σχέση Κίνας-ΗΠΑ βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση που όλοι μας ανησυχούμε πολύ γι' αυτήν, διότι δεν είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των λαών μας και δεν είναι αυτό που περιμένει (από εμάς) η διεθνής κοινότητα. Ως ηγέτες των δύο μεγάλων χωρών πρέπει να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας. Πρέπει να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση για τη διμερή σχέση στο μέλλον και να αναβαθμίσουμε τη σχέση αυτή» είπε.
Και πρόσθεσε: «Η συνάντησή μας έχει προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου, οπότε πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες για να δώσουμε περισσότερη ελπίδα στην παγκόσμια ειρήνη, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην παγκόσμια σταθερότητα και ισχυρή ώθηση στην κοινή ανάπτυξη».
Οι δηλώσεις έγιναν στην αρχή των πρώτων κατ' ιδίαν συνομιλιών του Σι και του Μπάιντεν από τότε που ο τελευταίος έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη τον Νοέμβριο του 2021 και, μεταξύ άλλων είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στα τέλη Ιουλίου.
Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, για θέματα που αφορούν το καθεστώς της Ταϊβάν και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έως την ικανότητα των αμερικανικών εταιρειών να πωλούν τεχνολογία υψηλής τεχνολογίας σε κινεζικές επιχειρήσεις.
Γέλεν: Ο τερματισμός του πολέμου αναγκαίος για να συνέλθει η παγκόσμια οικονομία
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε σήμερα πως ο τερματισμός της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο να αμβλυνθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, μήνυμα το οποίο το δίχως άλλο έχει παραλήπτη τη Ρωσία, την παραμονή της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία.
«Ο τερματισμός του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία είναι ηθικό πρόσταγμα και απλούστατα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία», είπε η κυρία Γέλεν απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησής της με τον γάλλο ομόλογό της Μπρουνό Λεμέρ.
Επισήμως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα του κλαμπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι ηγέτες των οποίων θα συνεδριάσουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στο ινδονησιακό νησί Μπαλί.
Η Μόσχα κάλεσε την G20 να επικεντρωθεί σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα μάλλον, παρά σε πολιτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας. Όμως ο πόλεμος που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν εννέα μήνες ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες, ειδικά την απογείωση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Διαβάστε ακόμα: