Σε «κόκκινο» συναγερμό ΝΑΤΟ και Ευρώπη με φόντο τις απειλές του Πούτιν

Σε «κόκκινο» συναγερμό ΝΑΤΟ και Ευρώπη με φόντο τις απειλές του Πούτιν

«Πυρετώδεις» διπλωματικές διεργασίες σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη έχει προκαλέσει η επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, οι απειλές Πούτιν για χρήση πυρηνικών, αλλά και η αναβάθμιση του ρωσικού οπλοστασίου με την εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik σε ουκρανικούς στόχους, ως απάντηση στο «πράσινο φως» των δυτικών χωρών για χρήση των αμερικανικών πυραύλων ATACMS και βρετανικών Storm Shadow. 

Την ίδια στιγμή χαρακτηριστικά «παγκόσμιας σύρραξης» προσδίδει ο Πούτιν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, όχι μόνο λεκτικά αλλά και ουσιαστικά, καθώς όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times,  η Ρωσία στρατολογεί εκατοντάδες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μέσω μιας σκιώδους επιχείρησης εμπορίας ανθρώπων. Η είδηση έρχεται μετά τις προ ημερών αποκαλύψεις ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στη Ρωσία και αναπτύσσονται στο μέτωπο του πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιουδήποτε κράτους τα όπλα του οποίου χρησιμοποιούνται εναντίον της Μόσχας, «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις το συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας συνεδριάζει την Τρίτη σε επίπεδο πρεσβευτών, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε επισκέφθηκε το πρωί την Άγκυρα, όπου εκτός από την πολιτική ηγεσία της χώρας είχε επαφές και με εκπροσώπους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και την Τρίτη αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα και να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό 'Άμυνας Νίκο Δένδια.

Ενδεικτικό της ανησυχίας για την περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου είναι η συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας στο Βερολίνο, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης, καθώς πιστεύεται ότι η στόχευση της Ρωσίας κατά της Ουκρανία με το νέο ρωσικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, θα έχει επιπτώσεις για όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα, σήμερα, Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) συναντώνται στη Ρώμη για δύο ημέρες συνομιλιών, οι οποίες θα επικεντρωθούν - πέραν του μεσανατολικού - κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Πρόκειται να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσει να παρέχεται στήριξη στο Κίεβο, υπό το φως της ανησυχητικής κλιμάκωσης των ρωσικών επιθέσεων, των νέων κινήσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν στο άκρως ευαίσθητο πεδίο των πυρηνικών όπλων και της συμμετοχής στις πολεμικές επιχειρήσεις στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα.

Le Monde: Η Ευρώπη εξετάζει την αποστολή στρατού ή μισθοφόρων στην Ουκρανία

Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια νέα φάση κλιμάκωσης, οι συζητήσεις για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων και ιδιωτικών εταιρειών μισθοφόρων στην Ουκρανία επανενεργοποιήθηκαν, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.

Πρόκειται για ευαίσθητες συζητήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι απόρρητες, αλλά έχουν επανεκκινήσει με στόχο μια πιθανή απόσυρση της αμερικανικής υποστήριξης προς το Κίεβο, μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 20 Ιανουαρίου 2025.

Η συζήτηση για την αποστολή «στρατευμάτων» στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε συνάντηση των συμμάχων του Κιέβου στο Παρίσι τον Φεβρουάριο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, με επικεφαλής τη Γερμανία.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν έχει απορριφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας, αναβίωσε τις τελευταίες εβδομάδες με την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των τελετών της 11ης Νοεμβρίου.

«Γίνονται συζητήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδίως με σκοπό τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια», δήλωσε βρετανική στρατιωτική πηγή στη Le Monde.

Τα σχόλια αυτά συνάδουν με εκείνα του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, Jean-Noël Barrot, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο στις 22 Νοεμβρίου. Σε συνέντευξή του στο BBC στις 23 Νοεμβρίου, κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους «να μην θέτουν και να μην εκφράζουν κόκκινες γραμμές» στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην περιοχή, είπε: «Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή».

Ριαμπκόφ: Θα αναπτύξουμε πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ασία εάν οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο

Χαρακτηριστικό της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας είναι και οι σημερινές προειδοποιήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος απείλησε ότι η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναπτύξει πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ασία, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους στην ίδια περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Φυσικά, αυτή είναι μια από τις επιλογές που έχει επίσης αναφερθεί επανειλημμένα. Η εμφάνιση αμερικανικών συστημάτων σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου θα καθορίσει τα επόμενα βήματά μας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της οργάνωσης της στρατιωτικής και τεχνικής μας απάντησης», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, «οι αντίπαλοι της Ρωσίας και οι δορυφόροί τους δεν πρέπει να έχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» και συνέχισε:

«Ήρθε η ώρα που η πειθώ, ορισμένα επιχειρήματα, φυσικά, μπορούν να εφαρμοστούν περαιτέρω, αλλά η πρακτική δείχνει ότι δεν έχουν το σωστό αποτέλεσμα, επομένως χρειάζονται πιο ισχυρά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων, από όπου μπορούν να χτυπήσουν τους κατάλληλους στόχους και λειτουργούν ως αντισταθμιστικό μέτρο».

Διαβάστε Περισσότερα