Μάχη στα συντρίμμια της ισοπεδωμένης, από τους καταστροφικούς σεισμούς της περασμένης Δευτέρας, Αντιόχειας, δίνει και το Σάββατο η ΕΜΑΚ, η οποία συμμετέχει σε μεγάλη επιχείρηση μαζί με άλλες τέσσερις ομάδες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο καθώς ακούστηκαν φωνές από τα συντρίμμια.
Συγκεκριμένα, από πλευράς της ελληνικής αποστολής, επιχειρούν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος, πέντε άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, ενώ συμμετέχουν μεταξύ άλλων ένα σωστικό συνεργείο από Βραζιλία και δύο από την Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποστολές έκαναν κάθετη διείσδυση σε δύο διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας τα γεώφωνα και τα διασωστικά σκυλιά.
Όπως έγινε γνωστό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πυροσβεστική, υπάρχει αισιοδοξία ότι πιθανόν να βρεθούν επιζώντες καθώς τα γεώφωνα εντόπισαν φωνές ενώ τα σκυλιά οσμίστηκαν ίχνη ζωής.
Δεν υπάρχει Αντιόχεια - Ο σεισμός εξαφάνισε την πόλη και τον πολιτισμό της
«"Τέρμα η Αντιόχεια": Οι Τούρκοι λένε ότι η πόλη και ο πολιτισμός της εξαλείφθηκε», τιτλοφορείται δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», στο οποίο αποτυπώνεται με τα πλέον μελανά χρώματα η εικόνα βιβλικής καταστροφής από τους φονικούς σεισμούς της περασμένης Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία.
«Ξάπλωσαν όπου μπορούσαν: σε γωνίες δρόμων χωρίς φώτα, σε μικρά πάρκα με γρασίδι, δίπλα σε ένα δημοτικό σχολείο, σε μια πλαγιά κάτω από μια από τις πρώτες χριστιανικές εκκλησίες του κόσμου. Σε όλη την Αντάκια (η Αντιόχεια στα τουρκικά), την αρχαία πρωτεύουσα της επαρχίας Χατάι, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον χειρότερο σεισμό στην Τουρκία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονταν να κατανοήσουν έναν κατακλυσμό που είχε ανατρέψει τη ζωή τους και άφησε πολλούς χωρίς σπίτι, χωρίς υπάρχοντα, χωρίς αναμνήσεις και για κάποιους, χωρίς μέλλον εδώ», τονίζεται στο δημοσίευμα.
«H Αντάκια ιδρύθηκε το 300 πΧ από έναν πρώην στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπάρχει αρκετό καιρό για να έχει καταστραφεί και να έχει ξαναχτιστεί αρκετές φορές. Οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί την αποκαλούσαν Αντιόχεια και ήταν ένα εμπορικό κέντρο τόσο ισχυρό που κάποτε ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η σύγχρονη πόλη χτίστηκε πάνω σε στρώματα ερειπίων από περασμένους πολιτισμούς. Η ιστορία εξακολουθεί να ξεπροβάλει σε πολλά σημεία», επισημαίνεται.
Η ιστορική αναδρομή δεν προσφέρει, όμως, ανακούφιση στους κατοίκους. «Η Αντιόχεια δεν υπάρχει πια. Έχασα φίλους, το εστιατόριο που τρώγαμε. Έχασα όλες τις αναμνήσεις μου. Δεν έχω πια λόγο να ζω στην επαρχία Χατάι. Δεν υπάρχει πια τίποτα εδώ», λέει ο 41χρονος Καζίμ Κουσεϊρί.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου ισλαμικά τεμένη, χριστιανικοί ναοί, κρύπτες Αλεβιτών και η εβραϊκή συναγωγή βρίσκονταν σε αγαστή γειτνίαση, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Διαβάστε επίσης:
Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν ζωντανές 122 ώρες μετά τον σεισμό
Ευθ. Λέκκας: Σεισμός 8,5 Ρίχτερ δεν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί στον ελληνικό χώρο
Τουρκική εταιρεία στέλνει πλοία για να στεγάσει 3.000 άτομα
Διαβάστε επίσης:
Ερντογάν: Τρεις φορές ισχυρότεροι σεισμοί από αυτόν του 1999
Πρέσβης Ελλάδας στην Άγκυρα: Οι Τούρκοι βλέπουν την ελληνική σημαία και χειροκροτούν