Διασώστες ανέσυραν ζωντανό ένα 13χρονο αγόρι από τα χαλάσματα ενός κτιρίου που κατέρρευσε, 182 ώρες μετά τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας.
Τα πλάνα που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters δείχνουν τον έφηβο να κρατάει το χέρι ενός διασώστη ενώ τον τοποθετούν σε φορείο, αφού του ακινητοποίησαν το κεφάλι και τον κάλυψαν με μια κουβέρτα για να τον κρατήσουν ζεστό. Στη συνέχεια τον μεταφέρουν σε ένα ασθενοφόρο.
Ενώ οι ελπίδες για την ανεύρεση και άλλων επιζώντων στα συντρίμμια σταδιακά σβήνουν, ο απολογισμός από τους σεισμούς που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπερνά ήδη τους 37.000 νεκρούς και θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.
Guardian: Η Τουρκία δεν διδάχθηκε από τον σεισμό του 1999
Πριν από δύο δεκαετίες και πλέον, υπήρξαν κυβερνητικές υποσχέσεις για αυστηρότερους οικοδομικούς κανονισμούς στην Τουρκία, καθώς είχε προηγηθεί ο καταστροφικός σεισμός του 1999, με πάνω από 17.000 νεκρούς στο Ιζμίτ.
Η ανταποκρίτρια του Guardian Μπέθαν Μακ Κέρναν σημειώνει μάλιστα ότι οι αρχές τότε είχαν εισαγάγει έναν «φόρο σεισμού» με στόχο τη βελτίωση της ετοιμότητας σε μια χώρα που βρίσκεται πάνω σε δύο μεγάλα γεωλογικά ρήγματα.
Η αργή αντίδραση της Άγκυρας μετά την καταστροφή, συμπληρώνει, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάδειξη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία το 2002, υποσχόμενο διαφάνεια και ανοικοδόμηση της οικονομίας.
Εικοσιτέσσερα χρόνια αργότερα, μετά τους φονικούς σεισμούς με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και την ισοπέδωση πολυκατοικιών, οι άνθρωποι σε όλη την Τουρκία αναζητούν όχι μόνο τους αγνοούμενους αγαπημένους τους αλλά και απαντήσεις.
Κατασκευαστικές «αμνηστίες»
«Στα χαρτιά», τα τουρκικά πρότυπα ασφάλειας των κτιρίων είναι από τα καλύτερα στον κόσμο και επικαιροποιούνται τακτικά με ειδικούς κανόνες για τις σεισμογενείς περιοχές. Το σκυρόδεμα πρέπει να είναι ενισχυμένο με χάλυβα και οι τοίχοι και οι πυλώνες που φέρουν τα φορτία πρέπει να κατανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται το «pancaking», όταν οι όροφοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο μετά από κάθετη κατάρρευση.
Όμως Τούρκοι και διεθνείς γεωλόγοι, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες και ειδικοί σε θέματα αντιμετώπισης σεισμών προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια ότι ακόμη και πολλές σύγχρονες κατασκευές σε όλη τη χώρα αποτελούσαν «ερείπια σε αναμονή» επειδή δεν είχαν τηρηθεί σωστά οι οικοδομικοί κώδικες.
Επιπλέον, δεν υπήρξαν επαρκείς τιμωρίες για παραβάσεις, ενώ η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποιεί περιοδικά τις λεγόμενες «κατασκευαστικές αμνηστίες» από τη δεκαετία του 1960, κατά τις οποίες οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι ιδιοκτήτες κτιρίων έχουν απαλλαγεί, έναντι αμοιβής, από την έλλειψη πιστοποίησης ασφάλειας, μια πολιτική που πιστεύεται ότι έχει αποφέρει δισεκατομμύρια λίρες.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει εκλογές μετά τον Ιούνιο
Ο υπερσυγκεντρωτικός μετά το πραξικόπημα Ερντογάν αποδυνάμωσε τον κρατικό μηχανισμό