Το σφυράκι χτύπησε για τον Πατρίκ Ντραΐ!

Το σφυράκι χτύπησε για τον Πατρίκ Ντραΐ!

Του Γιώργου Μυλωνά

Πάντοτε οι αυτοδημιούργητοι άνθρωποι μαγνητίζουν την περιέργεια και αποσπούν τον θαυμασμό. Ειδικά όταν γίνεται λόγος για κάποιον που διαχειρίζεται ιλιγγιώδη ποσά, δεν μιλάμε απλώς για ταλέντο στα οικονομικά, αλλά για μοναδικό άστρο. Τέτοια φαίνεται ότι είναι και η περίπτωση του Πατρίκ Ντραΐ, του ανθρώπου που τις τελευταίες ημέρες μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας στον επιχειρηματικό κόσμο και την παγκόσμια αγορά της τέχνης.

Στα χέρια του Γαλλοϊσραηλινού μεγιστάνα πέρασε ο φημισμένος οίκος δημοπρασιών Sotheby's, σε μια εξαγορά-έκπληξη, καθώς πολλοί ανέμεναν ότι ο οίκος θα περνούσε σε Κινέζους ή Καταριανούς. Ο παλαιότερος (275 ετών) οίκος δημοπρασιών πουλήθηκε τελικά στον Ντραΐ για 3,7 δισ. δολάρια και πλέον γίνεται ιδιωτικός έπειτα από τρεις δεκαετίες ως δημόσια εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το ντιλ έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο αυξημένου ενδιαφέροντος για την τέχνη. Μόλις τον περασμένο μήνα γράφαμε στον «Φ» ότι ο ιστορικός οίκος δημοπρασιών πούλησε έναν πίνακα του Moνέ από τη σειρά «Meules» για 110,7 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ρεκόρ για τον ιμπρεσιονιστή ζωγράφο. Ο οίκος πέρασε στην εταιρεία BidFair USA, η οποία ανήκει κατά 100% στον Ντραΐ, επιχειρηματία στα ΜΜΕ και τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και συλλέκτη έργων τέχνης. Για τους υποψιασμένους στα χρηματιστηριακά, αξίζει να αναφέρουμε ότι προσέφερε 57 δολάρια ανά μετοχή, δηλαδή 61% υψηλότερα από την τιμή της μετοχής του Sotheby's στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την 14η Ιουνίου. Η αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί ώς το τέλος του 2019, οπότε και ο Sotheby's θα εγκαταλείψει το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Στο Τοp 10 της Γαλλίας!

Ο Ντραΐ φιγουράρει στις λίστες των πιο ισχυρών ανθρώπων του πλανήτη. Περιλαμβάνεται στη δεκάδα των πλουσιότερων Γάλλων, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes». Το βιογραφικό του πραγματικά εντυπωσιάζει για την ταχύτητα της ανέλιξής του. Κατέχει τον ολλανδικό όμιλο τηλεπικοινωνιών Altice, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μέσα ενημέρωσης όπως ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFMTV και η εφημερίδα «Liberation». Δεν κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια, όπως οι Πινό, οι ιδιοκτήτες του άλλου, κορυφαίου οίκου δημοπρασιών Christie's.

Γεννημένος το 1963 στην Καζαμπλάνκα, ο Ντραΐ μετακόμισε στη Γαλλία σε ηλικία 15 ετών. Και οι δύο γονείς του είναι Μαροκινοί Εβραίοι, δάσκαλοι μαθηματικών στο επάγγελμα. Είναι Γάλλος πολίτης, αλλά κατέχει ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Παρισιού Οπτικά και Ηλεκτρονικά, ξεκινώντας τη σταδιοδρομία του στη Philips. Στη συνέχεια, μετακόμισε σε θυγατρική του γίγαντα της καλωδιακής Liberty Global προτού ξεκινήσει μια φρενήρη πορεία στις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών.

Μετά την αγορά πολλών προβληματικών εταιρειών καλωδιακής και κινητής τηλεφωνίας, κατάφερε το 2014 να αγοράσει τον δεύτερο μεγαλύτερο γαλλικό οργανισμό κινητής τηλεφωνίας SFR, ενώ κατέχει το 75% της Numericable, της μεγαλύτερης εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης στη Γαλλία, καθώς και της Portugal Telecom.

Από το 2015 μπήκε δυνατά και στην αμερικανική αγορά κινητής τηλεφωνίας, αγοράζοντας το 70% του μεριδίου της εταιρείας εκμετάλλευσης καλωδιακού δικτύου Suddenlink για συμφωνία ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ συνέχισε με την εξαγορά της Cablevision για 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια. «Το όραμά μου είναι να κάνουμε το ίδιο στις ΗΠΑ, αλλά μεγαλύτερο» δήλωσε ο επιχειρηματίας στη «Wall Street Journal» την ίδια χρονιά. Και απ' ό,τι φαίνεται, σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε. Αυτές οι αμερικανικές εταιρείες μετατράπηκαν σε Altice USA, με τον Ντραΐ να κατέχει περίπου το 35% της εταιρείας. Ο νέος ιδιοκτήτης σκοπεύει μάλιστα να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή για τους Sotheby's με δικά του κεφάλαια, καθώς σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές της Altice USA (όχι όμως από τον ευρωπαϊκό κλάδο των επιχειρήσεων), ύψους 400 εκατ. δολαρίων, έως τα τέλη του έτους και να πάρει δάνειο.

Από το 2012 που μπήκε στον κόσμο της επικοινωνίας, ο Ντραΐ έχει πάνω από 100 δημοφιλείς ιστοσελίδες, συγκεντρώνοντας περίπου 50 εκατ. τηλεθεατές και διαδικτυακούς επισκέπτες την ημέρα στην Ευρώπη. Πρόκειται σαφώς για έναν φοβερά δυναμικό επιχειρηματία, που ο κόσμος της τέχνης δεν τον αφήνει ασυγκίνητο. Ανήκει στους κορυφαίους συλλέκτες, με ιδιαίτερη προτίμηση στον Μαρκ Σαγκάλ.

Όραμα για το μέλλον

«Εγώ και η οικογένειά μου ανυπομονούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον του Sotheby's και να εργαστούμε μαζί με το σημερινό μάνατζμεντ του οίκου και τις ομάδες του» τόνισε σε μία -καθησυχαστική μάλλον για τους ανθρώπους του οίκου- ανακοίνωσή του ο Ντραΐ. Η εταιρεία από την πλευρά της εκτιμά ότι «το πιο ευέλικτο ιδιωτικό περιβάλλον» θα της επιτρέψει να επιταχύνει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της. Κι έχουν κάθε λόγο να είναι ευτυχείς στους Sotheby's, καθώς η πώληση ενός έργου τέχνης πάνω από 80 ή και 100 εκατ. δολάρια δεν είναι πλέον κάτι σπάνιο. Πέρυσι, για παράδειγμα, οι πωλήσεις έφτασαν τα 6,35 δισ. δολάρια, με αύξηση που καταγράφει κέρδη 16% σε σχέση με το 2017. Φανταστείτε τώρα τι μπορεί να καταφέρει ο οίκος με το δίκτυο επικοινωνίας που έχει στην κατοχή του ο Ντραΐ.

«Οι Sotheby''s είναι ένα από τα πιο κομψά και φιλόδοξα brands παγκοσμίως» δήλωσε περιχαρής ο επιχειρηματίας μετά την ανακοίνωση της αγοραπωλησίας, προσθέτοντας ότι είναι πολλά χρόνια πελάτης και θαυμαστής της εταιρείας. Ο ίδιος διατηρεί μάλλον χαμηλό προφίλ, καθώς ζει στη Γενεύη με την καταγόμενη από τη Σύρο γυναίκα του (ορθόδοξη στο θρήσκευμα) και τα τέσσερα παιδιά τους. Είναι βέβαιο ότι ο δαιμόνιος Πατρίκ Ντραΐ θα στρέψει τους Sotheby's στη διαδικτυακή αγορά, δηλαδή στο αύριο. Εχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει, στη λογική της Amazon, μια παγκόσμια ισχυρή πλατφόρμα, όπου θα πωλείται διαδικτυακά ό,τι λογίζεται ως έργο τέχνης.