Γλίτωσε μία εξέγερση της δεξιάς πτέρυγας των Τόρις ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, κατά την ψηφοφορία επί του αμφιλεγόμενου «Σχεδίου Ρουάντα» που περιλαμβάνει την απέλαση αιτούντων άσυλο στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής, ωστόσο το 2024 «φέρνει» και άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο κίνδυνος ανοιχτής αμφισβήτησής κάθε άλλο παρά έχει απομακρυνθεί.
Κανένας βουλευτής των Τόρις δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο στην πρώτη δοκιμασία για τον Σούνακ στη Βουλή των Κοινοτήτων, όμως οι επικριτές του σχεδίου νόμου κατέστησαν σαφή τη θέση τους διά της αποχής.
Οι «αντάρτες» δήλωσαν πως τους έχει μεταφερθεί ότι ο πρωθυπουργός θα εξετάσει το ενδεχόμενο «αυστηροποίησης» του πλαισίου του νομοσχεδίου, όπως οι ίδιοι επιδιώκουν. Ωστόσο, εάν όντως αυτό συμβεί, ο Σούνακ θα διακινδυνεύσει να χάσει την υποστήριξη των πιο κεντρώων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθούν σε οποιεσδήποτε μελλοντικές αλλαγές που θα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.
Η νομοθεσία καταρτίστηκε για να αναβιώσει το σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα μετά τη δικαστική απόρριψη της αρχικής εκδοχής. Η κυβέρνηση επιμένει ότι σχέδιο έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τους μετανάστες από το να διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες -κάτι που ο Ρίσι Σούνακ έχει καταστήσει από την πρώτη ημέρα της πρωθυπουργίας του ως μία από τις βασικές προτεραιότητές του.
Σε μια ένδειξη της νευρικότητας στην Ντάουνινγκ Στριτ για το ενδεχόμενο ενός οριακού αποτελέσματος, ο αρμόδιος για το Κλίμα υπουργός Γκράχαμ Στιούαρτ επέστρεψε αεροπορικώς από τη διάσκεψη COP28 στο Ντουμπάι για να ψηφίσει.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι Συντηρητικοί της δεξιάς απειλούσαν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, τελικά το έκαναν μόνο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και το νομοσχέδιο πέρασε με 313 ψήφους έναντι 269 κατά.
Περίπου 29 συντηρητικοί βουλευτές που αντιδρούσαν -μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ, ο οποίος παραιτήθηκε αντιδρώντας στη ομοθεσία την περασμένη εβδομάδα, και η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν- επέλεξαν τελικά να απέχουν.
Συνολικά 37 βουλευτές των Συντηρητικών ήταν απόντες, αν και ορισμένοι εξ αυτών μπορεί απλώς να μην μπόρεσαν να παραστούν στην ψηφοφορία παρά να απέχουν σκόπιμα, επισημαίνει το BBC.
Οι Εργατικοί καταψήφισαν το νομοσχέδιο, μαζί με έτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, και προανήγγειλαν ότι θα καταργήσουν το επίμαχο «Σχέδιο της Ρουάντα» εφόσον κερδίσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες οδεύουν με τεράστιο δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι των Τόρις.
Το Εργατικό Κόμμα αναφέρει ότι τα εκατομμύρια λίρες που δίνονται στη Ρουάντα στο πλαίσιο της συμφωνίας θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, δήλωσε ότι ο «εμφύλιος πόλεμος των Συντηρητικών συνεχίζεται και η χώρα πληρώνει το τίμημα αυτού του χάους», σημειώνοντας ότι είναι εμφανές «πόσο αδύναμος είναι ο Ρίσι Σούνακ με αυτό το ψυχόδραμα των Συντηρητικών να σέρνεται τώρα και στο νέο έτος».
Παρά τη νίκη, το αποτέλεσμα κατέδειξε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός παλεύει να διατηρήσει τον έλεγχο του κόμματός του. Οι μετριοπαθείς Συντηρητικοί λένε ότι δεν θα υποστηρίξουν το σχέδιο νόμου αν αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία θα παραβιάσει τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η δεξιότερη πτέρυγα των Τόρις ζητά το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από τις διεθνείς συνθήκες και να χαράξει τη δική του μεταναστευτική πολιτική.
Οι συντηρητικοί βουλευτές είχαν λάβει εντολή να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο και οι αποχές ήταν μια πρόγευση πιθανών περαιτέρω «εξεγέρσεων» στα επόμενα στάδια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.