Σούνακ: Απεγνωσμένες εσωκομματικές πιέσεις για να αποφευχθεί η ήττα του νομοσχεδίου για τη Ρουάντα
Guardian

Σούνακ: Απεγνωσμένες εσωκομματικές πιέσεις για να αποφευχθεί η ήττα του νομοσχεδίου για τη Ρουάντα

Προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων υποβάλλεται εντός της ημέρας το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ που αφορά την αποστολή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στη Ρουάντα ώστε να αιτούνται εκεί άσυλο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιδίδεται σε μια απελπισμένη προσπάθεια άσκησης πίεσης για να πείσει τους Συντηρητικούς βουλευτές να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τη Ρουάντα, ελπίζοντας να αποφύγει μια ήττα που θα ήταν πιθανό να υπονομεύσει μοιραία το κύρος του, σύμφωνα με το Guardian.

Ο πρωθυπουργός θα διοργανώσει την Τρίτη ένα έκτακτο πρωινό στην Ντάουνινγκ Στριτ με μέλη της δεξιάς ομάδας των Νέων Συντηρητικών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές. Ο Ντάνι Κρούγκερ, συμπρόεδρος των Νέων Συντηρητικών, ήταν ένας από τους πολλούς ανώτερους Συντηρητικούς που δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν υποστηρίζουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή του.

Μια πηγή των Τόρις δήλωσε ότι οι βουλευτές θα χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση για να πουν στον πρωθυπουργό ότι το νομοσχέδιο χρειάζεται «μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή αντικατάσταση».

Το πρόγευμα στο No 10 ακολουθεί μια σειρά συναντήσεων τη Δευτέρα στις οποίες συμμετείχαν υπουργοί και παρατάξεις από τη δεξιά και την αριστερά του κόμματος. Ήταν μια ημέρα φρενήρους δραστηριότητας στο Westminster που θύμιζε τις μάχες για το Brexit από το 2017-2019.

Ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες περιέγραψε την επιχείρηση της κυβέρνησης ως «καθυστερημένη, πανικόβλητη και έντονη».

Εάν το νομοσχέδιο δεν «περάσει», θα είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση θα χάσει μια τέτοια ψηφοφορία από το 1986, όταν δεκάδες συντηρητικοί βουλευτές εξεγέρθηκαν για να απορρίψουν το σχέδιο της Μάργκαρετ Θάτσερ να τερματίσει τους περιορισμούς στο κυριακάτικο εμπόριο.

Πολλοί από τα δεξιά του κόμματος είναι δυσαρεστημένοι με το νομοσχέδιο και λένε ότι η αντίθεσή τους έχει γίνει πιο έντονη από το Σαββατοκύριακο.

Βουλευτής του κόμματος ερωτηθείς αν θα ήταν πρόθυμοι να προκαλέσουν κρίση ηγεσίας με μαζική εξέγερση, πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να φύγει, αλλά αν ο Ρίσι θέλει να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο γι' αυτό, αυτή είναι δική του απόφαση».