Είτε για λόγους κύρους, είτε για λόγους ουσίας η προεδρία Μπάιντεν θέλει να δράσει πιο αποτελεσματικά από την αντίστοιχη του Ομπάμα στις ΗΠΑ το 2014. Σύμφωνα με αναφορές, η σημερινή διαμάχη είναι επακόλουθο της αποκάλυψης των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας πως στα ρωσοουκρανικά σύνορα, συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις όσες θα χρειάζονταν για να πραγματοποιηθεί μία επιτυχημένη ρωσική εισβολή. Από τότε που το πληροφορήθηκε η Ουάσιγκτον, οργάνωσε ένα σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του ενδεχόμενου, που ξεδιπλώνεται σήμερα.
Το λάθος του 2014, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, ήταν η διστακτικότητα και η υποτίμηση της ανθεκτικότητας της Ρωσίας στις αμερικανικές κυρώσεις. Αυτή τη φορά έχει εξυφανθεί ένα αποτυπωμένο σχέδιο δράσης, με οικονομικά πλήγματα που δεν θα μπορέσει να απορροφήσει η Μόσχα. Το σημείο μηδέν φαίνεται να είναι ο Ιανουάριος, όταν και θα είναι σε θέση να ξεκινήσει, σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, μία ρωσική εισβολή.
Το Κρεμλίνο από τη δική του πλευρά συνεχίζει απτόητο να επιβάλει τις δικές του στοχεύσεις στην περιοχή. Τα μηνύματα και οι απαιτήσεις είναι σαφείς, να μην επεκταθεί στρατιωτικά το ΝΑΤΟ προς ανατολάς, με έμφαση βέβαια την Ουκρανία. Είναι εμφανής βέβαια η δυσφορία της Μόσχας απέναντι στο Τζο Μπάιντεν, που αντικατέστησε τον σαφώς πιο συνεννοήσιμο με εκείνη Ντόναλντ Τραμπ. Αντίθετα, από τις εγκάρδιες φιλοφρονήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ την προηγούμενη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού καθεστώτος δήλωσε σήμερα πως ο Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν δεν είναι φίλοι.
Η σκληρή αντιμετώπιση απέναντι στη Ρωσία αποτελεί διαχρονικά ένα τρόπο ενίσχυσης της δημοτικότητας ενός Αμερικάνου προέδρου. Οι μνήμες του Ψυχρού Πολέμου άλλωστε ζουν ακόμα. Στη συγκεκριμένη περίσταση πάντως αρκετοί ρεπουμπλικάνοι ζητούν ακόμα πιο αταλάντευτη στάση απέναντι στη Ρωσίας, με επίκεντρο τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ο Μπάιντεν έχει επιτύχει με τους δημοκρατικούς μία συναίνεση να επιβληθούν κυρώσεις στον Nord Stream 2, σε περίπτωση που όντως λάβει χώρα μία ρωσική εισβολή. Σε αυτό έχουν εξασφαλίσει τη συμφωνία και της Γερμανίας, που είχε αντιταχθεί την προηγούμενη φορά, όποτε κι ο Μπάιντεν συμφώνησε να τις αναβάλει για ένα διάστημα. Πλέον υπάρχει ένας νέος καγκελάριος στη Γερμανία, που προΐσταται ενός συνασπισμού Πρασίνων και Φιλελευθέρων, οι οποίοι έχουν αναδείξει την ασυμβατότητα τους με τις πρακτικές της Μόσχας.
Βέβαια, πλέον Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές πιέζουν να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία με βάση τον Nord Stream 2 με το σκεπτικό ότι η λειτουργία του αγωγού διαβρώνει την ύπαρξη της Ουκρανίας ως κράτους - γέφυρα με τη Δύση και καθιστά την Ευρώπη εξαρτώμενη από τη Μόσχα. Μάλιστα, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατάφεραν να εισαχθεί ψηφοφορία στη Γερουσία τον Ιανουάριο για το ζήτημα, τη στιγμή που ο Μπάιντεν προσπαθεί να βρει την ισορροπία μεταξύ της αντιμετώπισης της Ρωσίας, δίχως ταυτοχρόνως να την προκαλέσει. Γι' αυτό το λόγο, ο Λευκός Οίκος δήλωσε έτοιμος να συζητήσει θέματα ασφάλειας με τη Μόσχα, ώστε να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους της παρά την ανοικτή διαμάχη όπου βρίσκονται.