Με χειρουργικές επιχειρήσεις από γειτονιά σε γειτονιά σκοπεύει να «σαρώσει» την πόλη της Ράφα ο ισραηλινός στρατός, με στόχο να εξουδετερώσει κάθε θύλακα και κάθε κέντρο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στην περιοχή.
Σύμφωνα με το σχέδιο που ενέκρινε το πολεμικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ, οι IDF θα ακολουθήσουν τακτική ανάλογη με εκείνη που ακολούθησαν στην πόλη της Γάζας και σε άλλες πόλεις νοτιότερα στη Λωρίδα, ισοπεδώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι αντιδράσεις είναι έντονες, με τις ΗΠΑ να απειλούν την κυβέρνηση Νετανιάχου με διακοπή της στρατιωτικής ενίσχυσης και την Αίγυπτο, η οποία γειτονεύει με τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, να αντιδρά για πρώτη φορά, αρνούμενη να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την παροχή βοήθειας, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη κλιμάκωση» την επέμβαση των Ισραηλινών στη Ράφα.
Όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ, το Τελ Αβίβ αναζητά την κεφαλή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας αναζητεί να «ξετρυπώσει» με κάθε τρόπο το Ισραήλ, θεωρώντας ότι η εξολόθρευσή του θα αποδυναμώσει σε ικανό ποσοστό τη δύναμη της Παλαιστινιακής οργάνωσης, που τελικά θα επιφέρει την αποσύνθεσή της.
Η επιχείρηση που έχει ξεκινήσει στη Ράφα βασίστηκε ακριβώς στο συγκεκριμένο σκεπτικό και σχεδιάστηκε με βασικό στόχο τον εντοπισμό του ισχυρού άνδρα της Χαμάς, ο οποίος εκτιμάται ότι σχεδίασε και καθοδήγησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, με τους εκατοντάδες πολίτες νεκρούς και τους δεκάδες ομήρους.
Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα οι πληροφορίες των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών φαίνεται να ανατρέπουν το σκηνικό, με άγνωστες, προς το παρόν, συνέπειες στον γενικότερο στρατιωτικό και στρατηγικό σχεδιασμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Πιο συγκεκριμένα, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πλέον ότι ο Γιαχία Σινουάρ δεν βρίσκεται στη Ράφα, όπου το Ισραήλ έχει ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του αρχηγού της Χαμάς και του επιτελείου του, αλλά κρύβεται σε τούνελ στην περιοχή της Καν Γιουνίς, απ' όπου ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε πριν από έναν περίπου μήνα.
Το πρωί του Σαββάτου, ο Ισραηλινός Στρατός διέταξε την εκκένωση 150.000 κατοίκων της Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας από τον προσφυγικό καταυλισμό εν όψει της νέας εισόδου του Ισραηλινού Στρατού για άλλη μια επιχείρηση στην περιοχή, ωστόσο διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές, ο IDF ξεκίνησε ήδη να επιχειρεί στην Τζαμπάλια, με στοχευμένους βομβαρδισμούς, παρ' ότι δεν έχει αποχωρήσει ο ήδη εκτοπισμένος άμαχος πληθυσμός.
Μάχες διεξάγονται και στην πόλη Ζεϊτούν, όπου επέστρεψε ο Ισραηλινός στρατός. Οι αναφορές μάλιστα κάνουν λόγο για άγριες μάχες, με τουλάχιστον πέντε Ισραηλινούς στρατιώτες νεκρούς μέχρι στιγμής.
Όλα δείχουν ότι η χερσαία επιχείρηση του IDF στη Ράφα θα πραγματοποιηθεί με την ίδια στρατηγική που ακολούθησε στην πόλη της Γάζας, η οποία κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε.
Αίγυπτος: Δεν συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για το πέρασμα βοήθειας από τη Ράφα
Η Αίγυπτος αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα λόγω της στάσης από την πλευρά του Ισραήλ για τον πόλεμο, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Alqahera News satellite, επικαλούμενο έναν ανώτερο αξιωματούχο.
Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε νωρίς το Σάββατο (11/5) από τους κατοίκους και άλλων συνοικιών της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, να απομακρυθούν από εκεί και να μετακινηθούν στη «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» στην αλ Μαουάσι, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Χ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.
Γάζα: Στη Χαν Γιουνίς βρίσκεται ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ
Στο μεταξύ, επικαλούμενα Ισραηλινούς αξιωματουχους, ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν γνωστό ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, κρύβεται στις υπόγειες σήραγγες στην περιοχή της Χαν Γιουνίς, στη βόρεια Γάζα, απ' όπου ο στρατός του Ισραήλ αποχώρησε πριν από ένα μήνα.
Στο μεταξύ, ολοένα και αυξάνονται οι πιέσεις που δέχονται τα αντιπολιτευόμενα στελέχη της ισραηλινής Κυβέρνησης Πολέμου ώστε να αποχωρήσουν από αυτήν. Επικαλούμενα πληροφορίες τους, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το μέλος της Κνέσετ, Μπένι Γκάντζ και ο υποστράτηγος Γκαντί Έιζενκοτ πιθανολογείται να αποχωρήσουν από το σχήμα προκαλώντας τη διάλυσή του εάν δεν υπάρξει τα επόμενα 24ωρα κατάληξη σε κάποιας μορφής συμφωνία για το θέμα των ομήρων.