Σχεδόν οι μισοί πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία εκφράζουν φόβους για μια επιδείνωση της κατάστασης των δικαιωμάτων τους στη χώρα και ότι δεν θα τους μεταχειρίζονται όπως τους Βρετανούς στο μέλλον, δείχνει μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι πολίτες της ΕΕ διατηρούν τα ίδια δικαιώματα διαμονής, εργασίας και πρόσβασης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη Βρετανία μετά το Brexit αν ζουν στη χώρα πριν από την 31η Δεκεμβρίου του 2020 και καταχωρισθούν μέσω ενός προγράμματος, του "EU settlement scheme" (Σχέδιο Διακανονισμού της ΕΕ) πριν από την 30η Ιουνίου.
Μολονότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έχει ίση αντιμετώπιση με τους Βρετανούς πολίτες, σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 44%) δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι θα αντιμετωπίζεται ισότιμα στο μέλλον, δείχνει η έρευνα που διεξήχθη από την Ανεξάρτητη Αρχή Παρακολούθησης (IMA), μια οργάνωση που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των δικαιωμάτων τους.
Η εν λόγω αρχή πραγματοποίησε την έρευνα μέσω διαδικτύου σε δείγμα 3.000 υπηκόων και των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Η έρευνα αυτή δείχνει «έλλειψη εμπιστοσύνης» στους θεσμούς που εκφράζεται από «σημαντική μειονότητα» πολιτών της ΕΕ, δήλωσε η Κάθριν Τσάμπερλεϊν, η οποία είναι γενική διευθύντρια της IMA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ένωση ξένου Τύπου (FPA).
Ο ένας στους δύο ερωτηθέντες «δεν έχει ακούσει να μιλούν για τα δικαιώματά του ως πολίτη», επισήμανε.
Μεταξύ των λιγότερο γνωστών δικαιωμάτων είναι αυτό της αμοιβαίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, για το οποίο μόνον ένα ποσοστό 48% δηλώνει ενήμερο.
Επίσης ένας στους δέκα (ποσοστό 11%) δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη Βρετανία μετά την 30η Ιουνίου του 2021, στη λήξη της περιόδου χάριτος για να καταχωρισθεί. Μεταξύ των λόγων που αναφέρονται μιας πιθανής αποχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «έλλειψη εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση, το αίσθημα ότι η Βρετανία είναι ένα «λιγότερο φιλόξενο μέρος» λόγω του Brexit και ανησυχίες ότι δεν θα διατηρηθούν τα δικαιώματά τους.
Σύμφωνα με εκτίμηση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών (ONS) του 2019, 3,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο στα τέλη του Μαρτίου του 2021, το υπουργείο Εσωτερικών είχε δεχθεί 5,6 εκατομμύρια αιτήματα καταχώρισης.
Στα συμπεράσματά της η IMA σημειώνει ότι «οι δημόσιες αρχές οφείλουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους ευρωπαίους πολίτες» και οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους «ευάλωτους και περιθωριοποιημένους» ανθρώπους.
Η IMA, η οποία ανησύχησε από την απάντηση ενός στους δέκα ερωτηθέντες ότι δεν θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων του, κάλεσε όσους αφορά αυτό να της αναφέρουν ενδεχόμενα προβλήματα.