Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να συναντηθεί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν την Πέμπτη στη Βουδαπέστη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα έργα υποδομής να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών, καθώς πραγματοποιεί τον τρίτο σταθμό της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του εδώ και πέντε χρόνια.
Ο Σι, ο οποίος έφτασε στη Βουδαπέστη αργά την Τετάρτη, αναμένεται να έχει θερμή υποδοχή σε μια χώρα που αποτελεί σημαντικό εταίρο της Κίνας στο εμπόριο και τις επενδύσεις, σε αντίθεση με άλλα κράτη της ΕΕ που εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν από την Κίνα και να γίνουν λιγότερο εξαρτημένα από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο Κινέζος ηγέτης έχει «αναπτύξει βαθιές φιλίες» με Ούγγρους πολιτικούς και η Ουγγαρία ήταν «ο Νο.1 στόχος στην περιοχή της κεντρικής ανατολικής Ευρώπης για κινεζικές επενδύσεις», έγραψε ο Σι στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Magyar Nemzet την Τετάρτη.
Ο Σι έφθασε στην Ουγγαρία αφού επισκέφθηκε τη Γαλλία και τη Σερβία. Στο Παρίσι, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον πίεσαν να εξασφαλίσει ένα πιο ισορροπημένο εμπόριο με την Ευρώπη και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία θα είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Βουδαπέστη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε ενημέρωση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Η Ουγγαρία και η Κίνα, οι οποίες συμπληρώνουν το 75ο έτος των διπλωματικών τους σχέσεων, αναμένεται επίσης να υπογράψουν 16 έως 18 νέες συμφωνίες συνεργασίας, μία από τις οποίες θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλης κλίμακας έργο υποδομής στο πλαίσιο του τεράστιου κινεζικού σχεδίου Belt and Road, πρόσθεσε ο υπουργός.
Ομοίως με τη Σερβία, η Ουγγαρία είναι υποστηρικτής της κινεζικής πρωτοβουλίας «Ζώνη και Δρόμος», ενός φιλόδοξου σχεδίου που ξεκίνησε ο Σι πριν από μια δεκαετία με την ελπίδα να δημιουργηθούν παγκόσμια δίκτυα υποδομών και ενέργειας που θα συνδέουν την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη.
Η σχέση υπερβαίνει το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς η Κίνα προσέφερε στην Ουγγαρία συνεργασία σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και επιβολής του νόμου τον Φεβρουάριο.
Ο Όρμπαν άρχισε τις προσπάθειες να φέρει τη χώρα του πιο κοντά στο Πεκίνο αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2010. Οι θερμές πολιτικές σχέσεις μετατράπηκαν σε επενδύσεις περίπου μια δεκαετία αργότερα, όταν οι κατασκευαστές μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων άρχισαν να φέρνουν παραγωγή στην Ουγγαρία.