Για το πρωί της Παρασκευής μετατέθηκε το θέμα της προκλητικότητας της Τουρκίας στο διήμερο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν επαρκής ο χρόνος, λόγω των πολύωρων συζητήσεων για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.
Η ελληνική πλευρά δήλωσε την Πέμπτη δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι αναμένει από τον Ζοζέπ Μπορέλ την κατάθεση προτάσεων για κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, ενώ υπενθυμίζεται πως «πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση της έντασης και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.
Πριν τη συνεδρίαση ο Χάικο Μάας προειδοποίησε ότι, εάν δεν καταστεί εφικτή μια διπλωματική λύση μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί με θέμα τις σχέσεις της ΕΕ- Τουρκίας, αυτό θα είναι «εξαιρετικά προβληματικό» για τον διάλογο της Ένωσης με την Τουρκία. Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση.
«Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση και τις προκλήσεις που υπάρχουν εκεί. Στις συνομιλίες μου στην Αθήνα και στην Άγκυρα ζήτησα αποκλιμάκωση. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα, προς τα πού θα κινηθούν τα πλοία, και θα ζητήσουμε επίσης και εδώ να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα απευθείας και να συνεισφέρουμε το παν προκειμένου να μην φθάσουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση», δήλωσε ο κ. Μάας προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική πλευρά είναι αισιόδοξη για την εξεύρεση κοινής γραμμής μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, ο κ. Μάας τόνισε ότι χρειάζεται διπλωματική λύση στην διένεξη Ελλάδας- Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι το ίδιο ζήτησε και κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Αθήνα και στην Άγκυρα.
«Κανείς δεν θέλει να λύσει αυτή τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία. Πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Οι προϋποθέσεις για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό μπορεί κάθε πλευρά να συνεισφέρει και έτσι να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές συνομιλίες. Διότι σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο».
Νίκος Δένδιας - Γενς Στόλτενμπεργκ
Νωρίτερα χθες, με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον οποίο κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι από την πλευρά του ΓΓ του ΝΑΤΟ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Συναντήθηκα σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του #NATO @jensstoltenberg στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο της συζήτησης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα. @NATO #EasternMediterranean #Berlin pic.twitter.com/z523BNZvZd
— Nikos Dendias (@NikosDendias) August 27, 2020