«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία για να εκπληρώσει επιτέλους τη δέσμευσή της για ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων,» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τη δεύτερη ημέρα περιοδείας του στη Β. Μακεδονία.
Μιλώντας στα Σκόπια, ο Σολτς υπογράμμισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστά σημαντικό για την Ευρώπη να είναι ενωμένη και επαίνεσε την υποστήριξη της Βόρειας Μακεδονίας στις κυρώσεις στο Κρεμλίνο. «Είναι πολύ σημαντικό να φέρουμε μια νέα δυναμική σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.
«Θα υποστηρίξω να γίνουν τα επόμενα βήματα», διαμήνυσε.
Οι υποστηρικτές της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και των χωρών που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τους εθνοτικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990 λένε ότι θα αμβλύνει τις περιφερειακές εντάσεις, θα αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ρωσική και κινεζική επιρροή και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο.
Τέσσερις χώρες - η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία - βρίσκονται ήδη σε καθεστώς υποψηφιότητας, αν και οι δύο τελευταίες δεν έχουν ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες. Η συνολική διαδικασία έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια εν μέσω αμφιβολιών σχετικά με τη σοφία της περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ.
Ο Κοβάτσεφσκι υπογράμμισε τις «πολλές δύσκολες μεταρρυθμίσεις» που είχε αναλάβει η Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να ενταχθεί στο μπλοκ των 27 μελών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του ονόματός της για να συμμορφωθεί με τις ελληνικές αντιρρήσεις.
Το σημερινό βασικό εμπόδιο είναι μια διαμάχη με τη Βουλγαρία για την ιστορία και τη γλώσσα. Ο Σολτς, ο οποίος έχει διαμορφωθεί ως μεσολαβητής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στα Δυτικά Βαλκάνια, πρόκειται να ταξιδέψει στη Σόφια το Σάββατο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ.
Ο καγκελάριος έχει θέσει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, προκειμένου να αμβλύνει τις αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις και να αντιμετωπίσει την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, επισκέφθηκε τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από το Βελιγράδι το 2008, όπου προέτρεψε τους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι συζητούν πλέον σοβαρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να της δοθεί «καθεστώς υποψήφιας χώρας» στην προσεχή σύνοδο κορυφής της