Η Γερμανία δεν θα χαλαρώσει στη στρατιωτική της υποστήριξη προς την Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσπαθώντας να διαλύσει τους φόβους ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να απογοητεύσει το Κίεβο εν μέσω της στενότητας του εγχώριου προϋπολογισμού και των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για πάγωμα της νέας γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας.
«Η υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία δεν θα σταματήσει. Έχουμε κάνει προβλέψεις, έχουμε συνάψει (αμυντικές) συμφωνίες και έχουμε εξασφαλίσει εγκαίρως τη χρηματοδότηση, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται πλήρως σε εμάς στο μέλλον», δήλωσε ο Σολτς.
Οι μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη υποχώρησαν στα μέσα Αυγούστου, αφού η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) ανέφερε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θα εγκρίνει πρόσθετες αιτήσεις για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε αργότερα το εν λόγω δημοσίευμα «εσφαλμένο» και επανέλαβε την υποστήριξη του Βερολίνου προς την Ουκρανία για «όσο διάστημα χρειαστεί».
Ο Σολτς έκανε δηλώσεις σε μια στρατιωτική βάση κοντά στη βόρεια πόλη Τοντέντορφ, όπου κηρύχθηκε επιχειρησιακό το πρώτο γερμανικό σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM.
Ακόμη και πριν η Luftwaffe παραλάβει την πρώτη της μονάδα, η Γερμανία χρηματοδότησε αρκετά συστήματα IRIS-T SLM για την Ουκρανία, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως για τη φύλαξη του Κιέβου από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, καθιστώντας το μια από τις πιο περιζήτητες δωρεές όπλων της Δύσης.
Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει προμηθεύσει τέσσερις από τις συνολικά 12 μονάδες IRIS-T SLM που έχει υποσχεθεί στο Κίεβο, ενώ δύο ακόμη συστήματα θα αποσταλούν μέχρι το τέλος του έτους.
«Στην Ουκρανία, το IRIS-T έχει καταρρίψει μέχρι στιγμής περισσότερους από 250 πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ και έχει σώσει αμέτρητες ζωές, με εντυπωσιακό ποσοστό επιτυχίας 95% ή και περισσότερο», δήλωσε ο Σολτς.
Διαθέτοντας εμβέλεια περίπου 40 χιλιομέτρων και θέα 360 μοιρών, το σύστημα που κατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Diehl έχει χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη πυραύλων κρουζ -που έχουν σχεδιαστεί από τη Ρωσία για να επιτεθούν σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής- αλλά και αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed.