Για «απίστευτη κρίση» έκανε λόγο ο νέος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, αναφερόμενος στο Σουδάν, προσθέτοντας πως «25 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται βοήθεια».
Σχεδόν πέντε εκατομμύρια παιδιά από το Σουδάν που έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα, καθώς πάνε από το ένα μέρος στο άλλο, σε αυτό που αποτελεί πλέον «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», σχολιάζει το BBC.
«Πουθενά αλλού στη Γη δεν υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά πρόσφυγες, τόσοι πολλοί άνθρωποι που ζουν με τόσο έντονη πείνα», αναφέρει το ρεπορτάζ του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
«Αυτή η κρίση δεν είναι αόρατη για τον ΟΗΕ, για τους ανθρωπιστές μας στην πρώτη γραμμή που διακινδυνεύουν και χάνουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τον σουδανικό λαό», δήλωσε στο BBC.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους της ομάδας του που εργάζονται επί τόπου είναι επίσης Σουδανοί που έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις παλιές τους ζωές, σε αυτόν τον άγριο αγώνα για την εξουσία μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Ταχέων Δυνάμεων Υποστήριξης (RSF).
Για 11 εκατομμύρια Σουδανούς που οδηγούνται από το ένα καταφύγιο στο άλλο, η επιστροφή σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους και η ανοικοδόμηση της ζωής τους θα ήταν το μεγαλύτερο δώρο απ' όλα.
Προς το παρόν, ακόμη και η εύρεση τροφής για να επιβιώσουν είναι μια καθημερινή μάχη.
Και για τις οργανώσεις βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, η παροχή τους είναι ένα τιτάνιο έργο.
Μετά τις τετραήμερες συναντήσεις υψηλού επιπέδου του κ. Φλέτσερ στο Πορτ Σουδάν, ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν ανακοίνωσε στο X ότι έδωσε στον ΟΗΕ την άδεια να δημιουργήσει περισσότερους κόμβους ανεφοδιασμού και να χρησιμοποιήσει τρία ακόμη περιφερειακά αεροδρόμια για την παράδοση της βοήθειας.
Στον πόλεμο του Σουδάν, όλα τα αντιμαχόμενα μέρη έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούν την πείνα ως όπλο πολέμου, όπως και τη σεξουαλική βία, την οποία ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «επιδημία» στο Σουδάν.