Η Σουηδία συμφώνησε τη Δευτέρα να εκδώσει στην Τουρκία έναν άνδρα που είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών και ο οποίος υποστήριζε επίσης το φιλοκουρδικό PKK, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από τότε που το αίτημα της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ μπλοκαρίστηκε από την Άγκυρα.
Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τη Σουηδία ότι αποτελεί καταφύγιο για "τρομοκράτες", ιδίως μέλη του PKK, και έχει ζητήσει από τη Στοκχόλμη να επιστρέψει δεκάδες ανθρώπους.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να «εκδώσει από τη Σουηδία έναν 35χρονο Τούρκο πολίτη», δήλωσε στο AFP ο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης Ασράφ Αχμέτ.
Η απόφαση έρχεται αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε τον Μάιο τον επαναπατρισμό του στην Τουρκία, όπου αναμένεται να εκτίσει ποινή για διακίνηση ναρκωτικών.
Η Τουρκία θέλει η Σουηδία να πατάξει τις εξτρεμιστικές ομάδες και να στείλει πίσω δεκάδες υπόπτους που η Άγκυρα πιστεύει ότι συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και τον επί δεκαετίες αγώνα των Κούρδων για ανεξάρτητο κράτος.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε ότι αξιωματούχοι των δύο χωρών πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν την καθυστερημένη αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο μακροχρόνιος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την επανεκλογή του τον Μάιο.
Ο άνδρας, η έκδοση του οποίου εγκρίθηκε, είχε καταδικαστεί το 2014 σε τέσσερα χρόνια και επτά μήνες σε τουρκική φυλακή για τη μεταφορά μιας σακούλας που περιείχε κάνναβη, σύμφωνα με την απόφαση του σουηδικού Ανώτατου Δικαστηρίου.
Αποφυλακίστηκε με αναστολή και μετακόμισε στη Σουηδία, αλλά συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο μετά από αίτημα Τούρκων εισαγγελέων.
Ο άνδρας αντιτάχθηκε στη μετακίνηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο αναζητείται από τις τουρκικές αρχές είναι οι δεσμοί του με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και ότι έχει δείξει υποστήριξη στο PKK ή Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, μια ομάδα που έχει μπει στη μαύρη λίστα της Άγκυρας.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο σημείωσε ότι ρώτησε τον Τούρκο εισαγγελέα αν βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες ή κατηγορίες που συνδέονται με "τρομοκρατική οργάνωση" ή "προσβολή του Τούρκου προέδρου", κάτι που οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την προσφορά της Σουηδίας -- η οποία απαιτεί ομόφωνη επικύρωση.
Βάζοντας τέλος σε δύο αιώνες ουδετερότητας και στρατιωτικής μη προσήλωσης, η Σουηδία και η γειτονική Φινλανδία ανακοίνωσαν τις προσφορές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, τρεις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ενώ η υποψηφιότητα της Σουηδίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντιδράσεις, η Φινλανδία κατάφερε να γίνει το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου.