Ένας πρώην αξιωματούχος του ιρανικού καθεστώτος πρόκειται να δικαστεί στη Σουηδία για τον φερόμενο ρόλο του σε μαζικές εκτελέσεις αντιφρονούντων που διέταξε ο Αγιατολάχ Χομεϊνί το καλοκαίρι του 1988, ανακοίνωσαν σήμερα οι σουηδικές δικαστικές αρχές.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 60χρονος Χαμίντ Νούρι, ο οποίος εκείνη την περίοδο κατείχε τη θέση του αναπληρωτή εισαγγελέα στην ιρανική φυλακή Γκοχαρντάσχ στο Καράτζ, διώκεται ειδικά για «εγκλήματα πολέμου» και «δολοφονίες», βάσει της διεθνούς δικαιοδοσίας της σουηδικής δικαιοσύνης για αυτές τις κατηγορίες.
Ο Νούρι συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2019 στο διεθνές αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία και έκτοτε βρίσκεται προφυλακισμένος. Σήμερα, εις βάρος του υπάρχουν 29 καταγγελίες.
Σε μια απόφαση του Δεκεμβρίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η σουηδική κυβέρνηση συμφώνησε την παραπομπή του Νούρι στη δικαιοσύνη σε μια ευαίσθητη υπόθεση.
Η δίκη θα ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου στη Στοκχόλμη και πρόκειται να λήξει περίπου στα μέσα Απριλίου 2022.
Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, αγωνίζονται εδώ και χρόνια να αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτές που κρίνουν ως εξωδικαστικές εκτελέσεις χιλιάδων Ιρανών, κυρίως νέων, σε ολόκληρο το Ιράν, κατά το τέλος του πολέμου της χώρας με το Ιράκ (1980-88).
Σύμφωνα με το γραφείο της σουηδικής εισαγγελίας, αυτές οι εκκαθαρίσεις αφορούσαν συγκεκριμένα ακτιβιστές της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού, που ήταν στόχος μιας εντολής εκτέλεσης από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, μετά τις επιθέσεις της οργάνωσης κατά του καθεστώτος στο Ιράν, στο τέλος του πολέμου.
«Ο Χαμίντ Νούρι, μεταξύ 30 Ιουλίου 1988 και 16 Αυγούστου, στη φυλακή Γκοχαρντάσχ στο Καράτζ στο Ιράν, ως αναπληρωτής εισαγγελέας (...) εκούσια έστειλε στο θάνατο μεγάλο αριθμό κρατουμένων που ήταν συμπαθούντες ή ανήκαν στους Μουτζαχεντίν», ανέφερε η εισαγγελέας Κριστίνα Λίντχοφ Κάρλσον στο κατηγορητήριο.
«Ο πελάτης μας αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία για ανάμιξη στις φερόμενες εκτελέσεις του 1988», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Σόντεργκβιστ, ένας από τους δικηγόρους του κατηγορουμένου.
Στις αρχές Μαΐου, περισσότερες από 150 προσωπικότητες, ανάμεσά τους βραβευμένοι με Νόμπελ, πρώην αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων και πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ζήτησαν διεθνή έρευνα για τις εκτελέσεις του 1988.
Το Εθνικό Συμβούλιο της Ιρανικής Αντίστασης (NCRI, που βρίσκεται στην εξορία), του οποίου η οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού είναι η κύρια συνιστώσα, αναφέρουν ότι 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις εκτελέσεις εκείνης της περιόδου, χωρίς ο αριθμός αυτός να έχει επιβεβαιωθεί.
Η υπόθεση είναι πολύ ευαίσθητη στο Ιράν, με αντιφρονούντες και ακτιβιστές να κατηγορούν αξιωματούχους που είναι σήμερα στην κυβέρνηση για συμμετοχή.