«Στα πρόθυρα της κατάρρευσης» η συμφωνία για τη Γάζα
AP Photo/Ariel Schalit
AP Photo/Ariel Schalit
Politico

«Στα πρόθυρα της κατάρρευσης» η συμφωνία για τη Γάζα

Η συμφωνία για μια ενδεχόμενη εκεχειρία στη Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης - και δεν υπάρχει σαφής άμεση εναλλακτική συμφωνία που θα μπορούσε να προταθεί στη θέση της, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται το Politico.

Η τρέχουσα πρόταση - που εκπονήθηκε από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Κατάρ τον Ιούλιο - είναι η ισχυρότερη μορφή της συμφωνίας μέχρι σήμερα, είπαν οι αξιωματούχοι, καθώς περιλαμβάνει όρους που είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις τόσο της Χαμάς όσο και του Ισραήλ. Το Ισραήλ φαίνεται πρόθυμο, αλλά η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθεί τη συμφωνία.

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει το δίκτυο, προκαλεί ανησυχία στους Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η πρόταση οδεύει προς την αποτυχία - όπως και οι προηγούμενες - με τη Χαμάς και το Ισραήλ να βρίσκονται σε αντιπαράθεση και χωρίς σαφή πορεία για τον τερματισμό των συγκρούσεων ή την επιστροφή των ομήρων, είπαν οι αξιωματούχοι.

Πρόκειται τόσο για μια δυσοίωνη όσο και πρωτοφανής εκτίμηση από τα χείλη Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι δηλώνουν εδώ και καιρό ότι πιέζουν για μια συμφωνία και έχουν επανειλημμένα πει τις τελευταίες ημέρες ότι είναι πιο κοντά από ποτέ στο να πείσουν και τις δύο πλευρές να υπογράψουν.

Ο Μπλίνκεν φεύγει μ’ άδεια χέρια από τη Μέση Ανατολή

Μάλιστα, ολοκληρώνοντας την ένατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Τρίτη τη Χαμάς να δεχθεί την πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση, αναγνωρίζοντας πάντως πως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις με το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας προειδοποίησε ότι η πρόταση για κατάπαυση του πυρός πιθανόν αποτελούσε την «τελευταία ευκαιρία» να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.

Καθώς ο πόλεμος διανύει την 320ή ημέρα του, ο χρόνος είναι «μετρημένος», είπε, μετά τις επισκέψεις του κατά σειρά στο Κατάρ, στην Αίγυπτο - χώρες που μεσολαβούν μαζί με τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις - και στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο της προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας, με φόντο τις ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο για την εξάπλωση του πολέμου στην περιφέρεια.

«Κάθε μέρα που περνάει υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει κι άλλο κακό σε τίμιους ανθρώπους που δεν το αξίζουν», είπε στον Τύπο ο Μπλίνκεν προτού αναχωρήσει από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου είχε συνομιλίες με τον υπουργό Μοχάμεντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Χουλάιφι.

Απαιτείται συμφωνία, «πρέπει να γίνει αυτό, να γίνει τις ημέρες που έρχονται. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περάσουμε τη γραμμή του τερματισμού», επέμεινε.

Στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα οι μεσολαβητές 

Οι διαπραγματευτές, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου συμβούλου του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ, επιστρέφουν στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσουν να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Αν δεν μπορέσουν να πείσουν τη Χαμάς να συμμετάσχει, μπορεί να μην έχουν άλλες επιλογές, αυξάνοντας την πιθανότητα αύξησης της βίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Τεχεράνης.

«Δεν ξέρουμε αν ο Σινουάρ θέλει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους με γνώση της στάσης του Ισραήλ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. «Αλλά αν δεν πετύχουμε τη συμφωνία, υπάρχει πιθανότητα το Ιράν να επιτεθεί και αυτό να κλιμακωθεί σε μια πλήρη αντιπαράθεση».

Για τις ΗΠΑ, η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα συνέβαλε να αποφευχθεί ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν και συμμάχους του - τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τη Χαμάς, τους Υεμενίτης Χούθι, Ιρακινούς παραστρατιωτικούς.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του ορκίστηκαν πως θα εκδικηθούν για την αποδιδόμενη στο Ισραήλ εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου και αυτήν μερικές ώρες νωρίτερα, την 30ή Ιουλίου, του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Υπάρχει ακόμα ελπίδα;

Οι αξιωματούχοι προσπαθούν παρασκηνιακά να βρουν έναν τρόπο να πείσουν τη Χαμάς να συμφωνήσει - τόσο κεκλεισμένων των θυρών όσο και δημόσια - με την πρόταση.

Η διαπραγμάτευση με τη Χαμάς είναι γνωστό ότι αποτελεί δύσκολη διαδικασία, καθώς η ηγεσία της στην Ντόχα συχνά είτε διαφωνεί με τα μέλη της στη Γάζα είτε δυσκολεύεται να επικοινωνήσει αποτελεσματικά μαζί τους.

Άλλωστε, η Χαμάς έχει συχνά διαιωνίσει δημοσίως με συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός προτού συμφωνήσει αυθόρμητα σε αυτές, και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα να συμβεί και τώρα αυτό. Ωστόσο, η Χαμάς και το Ισραήλ εξακολουθούν να διαφωνούν σε αρκετούς από τους όρους της πρότασης.

Ο Άντριου Μίλερ, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός του Αμερικανού ΥΠΕΞ μέχρι τον Ιούνιο, υποστήριξε ότι για να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία θα «απαιτηθεί πρόσθετη κινητοποίηση τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ».

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ