Στη δημοσιότητα 40 ονόματα βουλευτών
Σκάνδαλο με μάσκες στη Γερμανία

Στη δημοσιότητα 40 ονόματα βουλευτών

Την περσινή χρονιά, 40 μέλη του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ) είχαν επαφή με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας για την σύναψη συμβάσεων προμήθειας προστατευτικών ειδών για τον κορονοίό, σύμφωνα με μία λίστα η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Εκτός από τον Γκέοργκ Νίσλάιν, τον Χριστιανοκοινωνιστή (CSU) αναπληρωτή εκπρόσωπο της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU),ο οποίος έχει πλέον παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου χρηματισμού για την προμήθεια μασκών, εμφανίζονται και 40 ονόματα άλλων βουλευτών.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα ονόματα του ομοσπονδιακού υπουργού Μεταφορών και Υγείας Αντρέας Σόιερ (CSU), του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν (CDU) και της αναπληρώτριας επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Μπέρμπελ Μπας.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ (CDU) και η αντιπρόεδρος του κόμματος CDU Σίλβια Μπρέερ βρίσκονται επίσης στον κατάλογο της Επιτροπής υγείας του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, όπως επίσης ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού των Χριστιανοδημοκρατών Έκαρντ Ρέμπεργκ και ο πολιτικός του SPD Γιοχάνες Φέχνερ. Όλοι μεσολάβησαν για να έλθουν σε επαφή οι εταιρείες ιατρικών προστατευτικών ειδών με το υπουργείο Υγείας. Εκτός από τις μάσκες, οι συμβάσεις περιλάμβαναν επίσης ιατρικές ρόμπες και γάντια.

Πάντως, σε ένα κείμενο που συνοδεύει τον κατάλογο της Επιτροπής υγείας, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι το ίδιο δεν έχει στοιχεία για κάποια παρατυπία των 40 βουλευτών. Δεν υπάρχουν «ενδείξεις για παράνομη συμπεριφορά, πληρωμές προμηθειών ή χορήγηση άλλων παροχών προς τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο», αναφέρει το κείμενο.

Κατά κανόνα, οι κατονομαζόμενοι βουλευτές δεν αποκόμισαν οικονομικά οφέλη από την μεσολάβηση που πραγματοποίησαν. Ωστόσο, ο Νίσλάιν κατηγορείται για διαφθορά, διότι φέρεται να εισέπραξε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να μεσολαβήσει.

Στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού πριν από ένα χρόνο, τα προστατευτικά ιατρικά είδη ήταν σε έλλειψη. Επομένως, ήταν σίγουρα προς το συμφέρον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέλη του κοινοβουλίου να ενεργοποιηθούν για την αγορά του σχετικού υλικού.

Ορισμένοι βουλευτές δεν συμφώνησαν να δημοσιευθούν τα ονόματά τους και άλλοι μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Μετά από προσεκτική εξέταση του θέματος όμως το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας αποφάσισε τελικά να δημοσιεύσει τη λίστα.