Στη δημοσιότητα δόθηκε το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορoνοϊού.
Όπως αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, κατόπιν νέου αιτήματός της στις 27 Ιανουαρίου, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιευθεί η αναθεωρημένη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών στις 27 Αυγούστου 2020.
Τμήματα από το συμβόλαιο έχουν καλυφθεί για λόγους εμπιστευτικότητας, όπως είχε προαναγγείλει η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά από συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές.
Στα βασικότερα σημεία από το δημοσιευμένο έγγραφο:
- H ρήτρα «Best Reasonable Efforts» (καλύτερη λελογισμένη προσπάθεια), η οποία αναφέρεται στις «δραστηριότητες και τον βαθμό προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλει μια εταιρεία με το μέγεθος, την παραγωγική δυναμικότητα και τις πηγές της AstraZeneca, για την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου σε επίπεδα που σχετίζονται με την επείγουσα ανάγκη για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας, η οποία συνεπάγεται σημαντικά υγειονομικά προβλήματα, περιορισμούς στην ατομική ελευθερία και οικονομικό αντίκτυπο».
Το συμβόλαιο προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει τη «μέγιστη προσπάθεια» για να αυξήσει τις παραγωγικές της δυνατότητες, ωστόσο δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά η παραγωγή και οι παραδόσεις επαφίενται στην καλύτερη δυνατή προσπάθεια από την πλευρά της εταιρείας.
«Η AstraZeneca δεσμεύθηκε να καταβάλει τις μέγιστες λογικές προσπάθειες για να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, χωρίς να εξασφαλίσει κέρδη ούτε να υποστεί ζημίες», σημειώνεται στο κείμενο, το οποίο αναφέρει την επιλογή της ΕΕ για παραγγελία επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.
«Η ρήτρα αυτή της "κάθε κατά το δυνατόν προσπάθειας" δεν ίσχυε παρά σε χρόνο που δεν ήταν ακόμη βέβαιο ότι θα αναπτυσσόταν τελικά ένα εμβόλιο. Ο χρόνος πέρασε, το εμβόλιο είναι εδώ...υπάρχουν εξαιρετικά σαφείς ποσότητες αποστολών στο συμβόλαιο», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
- Σύμφωνα με την Κομισιόν, το συμβόλαιο προβλέπει ότι η παραγωγή θα γίνει σε τέσσερα εργοστάσια, δύο στην ΕΕ και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτή η πρόβλεψη δεν είναι αναγνώσιμη στο κείμενο που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
Αναφέρεται ωστόσο ότι η AstraZeneca μπορεί να παρασκευάζει το εμβόλιο και σε εγκαταστάσεις εκτός Ευρώπης, αν χρειαστεί, προκειμένου να επιταχύνει την προμήθεια στην Ευρώπη. Ως προϋπόθεση ορίζεται ότι η AstraZeneca θα γνωστοποιήσει στην Επιτροπή εκ των προτέρων με γραπτή ειδοποίηση για τη χρήση εγκαταστάσεων παραγωγής εκτός ΕΕ.
Σε συνέντευξή του σε ΜΜΕ, ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι έχει την υποχρέωση να προορίζει για τους Βρετανούς την παραγωγή των εργοστασίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό αμφισβητείται με δριμύτητα από τις Βρυξέλλες: το συμβόλαιο ορίζει ότι τα εργοστάσια που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο «οφείλουν να συμβάλουν στις προσπάθειες της Astrazeneca για την προμήθεια δόσεων εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
- Επιπλέον, στη σύμβαση τονίζεται ότι έχει ευθύνη η εταιρεία να ενημερώνει εγκαίρως για οποιεσδήποτε καθυστερήσεις. Η ενημέρωση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτίμηση του συνολικού αριθμού δόσεων που αναμένεται να είναι διαθέσιμες για παράδοση, καθώς και τις αναμενόμενες ημερομηνίες κατά τις οποίες αυτές οι δόσεις θα είναι διαθέσιμες για αποστολή στους κόμβους διανομής που ορίζονται από τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη.
Στο συμβόλαιο υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να αγοράσει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, με την επιλογή για περαιτέρω 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν αναλόγως, βάσει του πληθυσμού.
Αναφέρεται επίσης ότι η AstraZeneca οφείλει να παρασκευάσει και να προμηθεύσει τα κράτη-μέλη με τις αρχικές δόσεις που προορίζονται για την Ευρώπη σε τιμή ίση του συνολικού τους κόστους αγαθών, χωρίς κέρδος ή απώλεια για την εταιρεία, η οποία από την προβλεπόμενη ημερομηνία, θα πρέπει να λάβει πληρωμή από την Κομισιόν και από τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη.
Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν ανέφερε πως «η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά στοιχεία για να βοηθηθεί η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο ΕΕ». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να βρίσκεται σε θέση να δημοσιεύσει όλες τις συμβάσεις στο πλαίσιο των προκαταρκτικών συμφωνιών αγοράς στο εγγύς μέλλον.
«Η σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα περιέχει αναδιατυπωμένα μέρη που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων. Η σύμβαση AstraZeneca είναι η δεύτερη που δημοσιεύεται, αφού η CureVac συμφώνησε να δημοσιεύσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» καταλήγει η Κομισιόν.
Φον ντερ Λάιεν: Το συμβόλαιο περιέχει δεσμευτικούς όρους
Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της covid-19 αναφέρεται συγκεκριμένα στις ποσότητες των εμβολίων που πρέπει να παραδοθούν στην Ένωση, δήλωσε νωρίτερα η επικεφαλής της Κομισιόν
"Υπάρχουν δεσμευτικές παραγγελίες και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο", υπογράμμισε η Φον ντερ Λάιεν μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.
Η ίδια εξήγησε ότι το συμβόλαιο περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.
“H AstraZeneca μας είχε επίσης διαβεβαιώσει ξεκάθαρα στο συμβόλαιο ότι καμία άλλη υποχρέωση δεν θα την εμπόδιζε να τηρήσει το συμβόλαιο αυτό”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την γνωμοδότησή του για την αδειοδότηση του εμβολίου της Astrazeneca.
H AstraZeneca πρόσφερε επιπλέον 8 εκατ. δόσεις
Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την AstraZeneca δήλωσε στο Reuters ότι η φαρμακευτική εταιρεία πρόσφερε στην ΕΕ επιπλέον 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, προσφορά που κρίθηκε ανεπαρκής από την ΕΕ για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει η περικοπή των ποσοτήτων που αναμένονταν αρχικά.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι αυτή η προσφορά έγινε από την AstraZeneca μετά τη μειωμένη ποσότητα των 31 εκατομμυρίων δόσεων που είχε ανακοινώσει ότι θα παραδώσει στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ώστε μέχρι τον Μάρτιο να παρέδιδε τελικά 39 εκατομμύρια δόσεις.