Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς στην Ντόχα θα βρεθεί ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, όπου θα έχει επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ.
«Ο Μπερνς βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Ντόχα για επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ με στόχο την άσκηση μείζονος πίεσης προς το Ισραήλ και την Χαμάς ώστε να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, οι ελπίδες για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατά τις συνομιλίες στο Κάιρο μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς έγιναν εμφανείς οι διαφορές των δύο πλευρών, κυρίως για την εφαρμογή διακρούς κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.
Συγκεκριμένα, η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τον τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων για να λάβει την κατηγορηματικά αρνητική απάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Στη Ντόχα αντιπροσωπεία της Χαμάς
Σημειώνεται πως αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών της Χαμάς αναχώρησε για την Ντόχα, αφού «ολοκληρώθηκε» η συνεδρίαση με τους αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο με θέμα το σχέδιο ανακωχής, δήλωσε στο AFP στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης.
«Η συνεδρίαση με τον αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών έλαβε τέλος, η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα αναχωρήσει για την Ντόχα για να συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις» με την ηγεσία του κινήματος, δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς που δεν κατονομάσθηκε.
Σύμφωνα, πάντως, με αιγυπτιακά Μέσα Ενημέρωσης, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι διαπραγματευτές της Χαμάς θα επιστρέψουν στο Κάιρο την Τρίτη για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.
Το Ισραήλ δεν συναινεί στον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Το Ισραήλ θέλει μια συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον μερικών από τους περίπου 130 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, όμως Ισραηλινός αξιωματούχος άφησε χθες, Σάββατο, να εννοηθεί πως η κεντρική θέση του δεν έχει αλλάξει, λέγοντας πως το Ισραήλ «σε καμία περίπτωση» δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία που θα θέτει τέλος στον πόλεμο, τον οποίο συνεχίζει με σκοπό τον αφοπλισμό και την οριστική διάλυση της Χαμάς.
Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως οι διαπραγματεύσεις «αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή η κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) αρνείται να δεσμευθεί σε μια περιεκτική κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε όμως πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κάιρο με την ελπίδα ότι οι μεσολαβητές θα μπορέσουν να πιέσουν το Ισραήλ ώστε να αλλάξει τη θέση του.
Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία
O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέβασε τους τόνους στην απόρριψή του των απαιτήσεων της Χαμάς να θέσει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων, λέγοντας σήμερα πως αυτό θα διατηρούσε την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στην εξουσία και θα συνιστούσε απειλή για το Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ είναι πρόθυμο να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα προκειμένου να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατάει η Χαμάς, ο αριθμός των οποίων πιστεύεται πως υπερβαίνει τους 130.
«Όμως ενώ το Ισραήλ έχει δείξει προθυμία, η Χαμάς παραμένει οχυρωμένη στις ακραίες θέσεις της, η πρώτη από τις οποίες [είναι] η απαίτηση να αποσύρουμε όλες τις δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας, να τελειώσει ο πόλεμος και να αφεθεί η Χαμάς στην εξουσία», είπε ο Νετανιάχου.
«Το Ισραήλ δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό».
«Η Χαμάς θα έχει την ικανότητα να επιτύχει την υπόσχεσή της να διενεργήσει ξανά και ξανά τις σφαγές της, τους βιασμούς και τις απαγωγές», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ισραήλ: Επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες
Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσε το πρωί της Κυριακής η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ, αναφέρουν οι αρχές.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Eshkol αναφέρει ότι οι πύραυλοι έπληξαν ανοιχτή περιοχή κοντά σε στρατιωτική θέση, προκαλώντας τραυματισμούς. Τουλάχιστον 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την περιοχή της Ράφα στην επίθεση.
Η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι είχε στόχο συγκέντρωση στρατευμάτων.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, το Κερέμ Σαλόμ, που τέθηκε στο στόχαστρο πυρών από ρουκέτες.
«Πυρά περίπου δέκα ρουκετών καταγράφηκαν από ζώνη παρακείμενη στη Ράφα με κατεύθυνση τη ζώνη του Κερέμ Σαλόμ. Το σημείο διέλευσης του Κερέμ Σαλόμ είναι αυτή την ώρα κλειστό στα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση τους οι IDF. Η Ράφα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αναφέρονται στη Ράφα της νότιας Γάζας, μετά από επίθεση με ρουκέτα της Χαμάς στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ, η οποία τραυμάτισε αρκετούς Ισραηλινούς. Το Al Jazeera αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε πλήγμα εναντίον τοποθεσίας στη συνοικία Salam της Ράφα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ κατηγόρησε τη Χαμάς την Κυριακή ότι έδειξε σημάδια ότι δεν είναι σοβαρή για την επίτευξη εκεχειρίας και είπε ότι εάν το Ισραήλ θα μπορούσε «να ξεκινούσε στρατιωτικές ενέργειες στη Ράφα και σε άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας στο πολύ κοντινό μέλλον».
Έφοδος στο γραφείο του Al Jazeera
Εντωμεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιείτο από το Al Jazeera, ως το ντε φάκτο γραφείο του, μετά την κυβερνητική απόφαση να διακόψει τη λειτουργία στη χώρα του καταριανής ιδιοκτησίας τηλεοπτικού σταθμού, δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος και πηγή του Al Jazeera, στο Reuters.
Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά να αποσυναρμολογούν εξοπλισμό κάμερας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η πηγή του Al Jazeera δήλωσε πως το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκλεισε το δίκτυο όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, με το επιχείρημα ότι η καταριανή τηλεόραση απειλή την εθνική ασφάλεια.
Το Al Jazeera χαρακτήρισε την απόφαση εγκληματική ενέργεια και απέρριψε την κατηγορία πως το δίκτυο απειλεί την εθνική ασφάλεια χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνο και γελοίο ψέμα» που θέτει τους δημοσιογράφους του σε κίνδυνο.
Ανέφερε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να «επιδιώξει κάθε νομικό βήμα».
Δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από την κυβέρνηση του Κατάρ, που παρέπεμψε στο Al Jazeera.
Το Κατάρ ίδρυσε το Al Jazeera το 1996 και θεωρεί πως το δίκτυο είναι ένας τρόπος να ενισχύσει το παγκόσμιο προφίλ του.
«Το Al Jazeera Media Network καταδικάζει έντονα και καταγγέλλει αυτή την εγκληματική ενέργεια που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το βασικό δικαίωμα της πρόσβασης στην πληροφορία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το δίκτυο. «Το Al Jazeera δηλώνει το δικαίωμά του να συνεχίσει να παρέχει ειδήσεις και πληροφορίες στο παγκόσμιο ακροατήριό του».
Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε επίσης το κλείσιμο του δικτύου.
«Λυπούμαστε για την κυβερνητική απόφαση να κλείσει το Al Jazeera στο Ισραήλ», ανέφερε στο X. «Ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία. Τώρα, ακόμη περισσότερο δεδομένων των ισχυρών περιορισμών στις μεταδόσεις από τη Γάζα. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα κρίσιμο ανθρώπινο δικαίωμα. Καλούμε την κυβέρνηση να αναιρέσει την απαγόρευση.»
Η Βουλή του Ισραήλ ενέκρινε τον περασμένο μήνα νόμο που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο στο Ισραήλ ξένων τηλεοπτικών δικτύων που θεωρείται ότι συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Ο νόμος επιτρέπει στον Νετανιάχου και στο υπουργικό συμβούλιό του να κλείσουν τα γραφεία του δικτύου στο Ισραήλ για 45 ημέρες, περίοδο που μπορεί να ανανεωθεί, έτσι ώστε να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή μέχρι το τέλος των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Το Κατάρ, όπου έχουν την έδρα τους αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς, προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων που θα μπορούσε να θέσει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.