Για τις 12 Απριλίου του 2020 ορίστηκαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τo δεύτερο μέρος της σύσκεψης που πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής. Η κυβέρνηση Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό να αναλαμβάνει έως τη διεξαγωγή των εκλογών πρόσωπο που θα προτείνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και υπουργοί από την αντιπολίτευση.
Το «θρίλερ» για τον ορισμό ημερομηνίας πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα έλαβε τέλος κατά το δεύτερο μέρος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της χώρας Σέβο Πενταρόφσκι. Με το πέρας της συνεδρίασης ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως «η δική μας (σ.σ.: του κόμματος SDSM) πρόταση ήταν οι πρόωρες εκλογές να γίνουν στις 22 ή στις 29 Δεκεμβρίου, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κάτι σημαντικό για τη χώρα. Η αντιπολίτευση πρόβαλε αντιρρήσεις και στο τραπέζι έπεσαν οι ημερομηνίες: 22 Μαρτίου, 29 Μαρτίου και 12 Απριλίου. Τελικά», σήμειωσε ο Ζ. Ζάεφ, «όλοι συμφωνήσαμε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 12 Απριλίου 2020».
Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη "ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας".
Νωρίτερα, Σέβο Πενταρόφσκι γνωστοποίησε πως υπήρξε ομοφωνία η χώρα να μείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία και προειδοποίησε ότι θα φροντίσει ώστε οι εκλογές να μην καθυστερήσουν τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Σκοπιανός πρόεδρος έστειλε το μήνυμα στους αρχηγούς των κομμάτων ότι από τη στιγμή που και τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στη Συμμαχία, θα φροντίσει ώστε οι εκλογές να μην αποτελέσουν αιτία για περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στο πρώτο μέρος της συνάντησης, τόνισε ότι ξεκαθαρίστηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς η δέσμευσή τους να συνεχιστεί η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ, έστω και μετά το βέτο που τέθηκε κυρίως από την πλευρά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
«Έχουμε μια συναίνεση, ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μια συμφωνία όλων των παρόντων, ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη νέα μεθοδολογία που απαιτείται (σ.σ.: για την ένταξη στην ΕΕ). Όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ», είπε ο Πενταρόφσκι. Και συνέχισε λέγοντας ότι «όλοι, είτε βρίσκονται στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση, υποσχέθηκαν να εργαστούν για την ένταξή μας στην Ευρώπη κατά την επόμενη περίοδο».
Φωτογραφία: AP