Γαλλία: Στις αρχές του 2025 το πρώτο υπουργικό συμβούλιο - Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν το «χειρότερο» σενάριο
AP / Ludovic Marin
AP / Ludovic Marin

Γαλλία: Στις αρχές του 2025 το πρώτο υπουργικό συμβούλιο - Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν το «χειρότερο» σενάριο

Η νέα σύνθεση της γαλλικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, Φρανσουά Μπαϊρού αναλαμβάνει τα καθήκοντα της την Τρίτη (24/12), ενώ πρώτη ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Οικονομίας μεταξύ του απερχόμενου Αντουάν Αρμάν και του Έρικ Λομπάρντ, ο οποίος ζήτησε αμέσως «να αντιμετωπιστεί το ενδημικό κακό έλλειμμα», υπενθυμίζοντας ότι το δημόσιο χρέος στο 113,9%, είναι υπερβολικό για τα γαλλικά δεδομένα.

Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα 35μελη κυβέρνηση Μπαϊρού είναι η ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2025 στην Εθνοσυνέλευση, όπου στις 4 Δεκεμβρίου ο προκάτοχός του Μισέλ Μπαρνιέ ανατράπηκε με πρόταση μομφής.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ERTNews, το χειρότερο σενάριο θα ήταν πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ορίστηκε για τις 3 Ιανουαρίου και οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού αναμένονται στις 16 Ιανουαρίου. Απρίλιο αναμένεται εκτός απροόπτου η έγκριση του Προϋπολογισμού εάν δεν πέσει και αυτή η κυβέρνηση, όπως προειδοποιούν η άκρα Δεξιά αλλά και η άκρα Αριστερά.

Από την πλευρά της, η «Εθνική Συσπείρωση» με ειρωνεία ανακοίνωσε: «Ευτυχώς η γελοιοποίηση δεν σκοτώνει γιατί ο Φρανσουά Μπαϊρού συγκέντρωσε τον συνασπισμό της αποτυχίας», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Τζορντάν Μπαρντελά.

Ο έμπειρος Μπαϊρού «προσπαθεί να στρογγυλέψει τα άκρα του κοινοβουλευτισμού, με δύο Σοσιαλιστές μεταξύ των 35 μελών της νέας κυβέρνησης ενώ μύδρους εξαπολύει ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ μιλώντας για «ακροδεξιά» κυβέρνηση με τη μορφή «πρόκλησης»». Στην κυβέρνηση συγκαταλέγονται 14 Μακρονιστές, επτά Ρεπουμπλικάνοι και μόνο δύο από το κεντρώο κόμμα του νέου πρωθυπουργού, ενώ 19 υπουργοί διατηρούνται από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η Γαλλία πρέπει να πορεύεται για όλη την Ευρώπη, να έχει σταθερή οικονομία και όχι κοινά χαρακτηριστικά με τη Γερμανία στο θέμα χρέους καθώς έρχεται ο Τραμπ, οι πόλεμοι δεν έχουν τελειωμό και αλλάζει το παγκόσμιο ισοζύγιο εμπορίου», είπε ο Μάριος Ευθυμιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς ασφάλειας και στρατηγικής, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.