Οι κυβερνήσεις της Κίνας, του Ιράν, της Βενεζουέλας και της Τουρκίας είναι "ηθικά κατακριτέες" για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καθημερινή βάση εντός των συνόρων τους, καθιστώντας τις χώρες αυτές "ως αποτέλεσμα δυνάμεις αστάθειας" τονίζει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κάθε χρόνο, τέτοια περίπου εποχή, η αμερικανική διπλωματία δίνει στη δημοσιότητα την έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που περιλαμβάνει όλες τις χώρες του πλανήτη με έμφαση σε όσες όμως αποτελούν "συστηματικούς παραβάτες".
"Ορισμένες κυβερνήσεις αδυνατούν να διατηρήσουν την ασφάλεια και να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες των πολιτών τους, ενώ άλλες είναι απλώς απρόθυμες (...) περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης, επιτρέποντας ή ασκώντας βία σε βάρος μελών θρησκευτικών, εθνοτικών και άλλων μειονοτικών ομάδων" αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάνω στην οποία εργάζονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 200 αξιωματούχοι και εξωτερικοί συνεργάτες.
Μεγάλο διάστημα καταλαμβάνει ως εκ τούτου, η Κίνα για την οποία επισημαίνεται ότι "ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η τήρηση των σχετικών νόμων επιδεινώθηκαν στην την περασμένη χρονιά".
"Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για την επιδείνωση της κατάστασης ως προς το κράτος του δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Κίνα, και συνεχίζουμε να απαιτούμε από την Κίνα να τιμήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα", προσθέτουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Στην έκθεση αυτήν καταγράφεται με λεπτομέρειες η λήψη δραστικών μέτρων από το Πεκίνο κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων, των ακτιβιστών για θέματα εργασίας, αλλά και κατά του Τύπου, ενώ γίνονται εκτενείς αναφορές στη μεταχείριση από τις Αρχές της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Σιντσιάνγκ. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν πως οι κινεζικές Αρχές έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Περισσότερο καταγραφική είναι η αναφορά στην Τουρκία. Παρά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, επισημαίνεται, "η μεταγενέστερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία συνέχισε τους περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες και έθεσε σε κίνδυνο τη δικαστική ανεξαρτησία και το κράτος δικαίου".Μεταξύ άλλων, μνημονεύονται "αναφορές για αυθαίρετες δολοφονίες, ύποπτους θανάτους κρατουμένων, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις... κλείσιμο ΜΜΕ και ποινική δίωξη όσων ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική και σε αξιωματούχους... σοβαρό περιορισμό των ελευθεριών του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι... βία κατά γυναικών, μελών της κοινότητας LGBTI και άλλων μειονοτήτων".
Το καθεστώς του Νικόλας Μαδουρο στη Βενεζουέλα κατέχει ιδιαίτερη θέση στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η 80σελιδη κάνει λόγο για "εξαιρετικά υψηλό" αριθμό εξωδικαστικών εκτελέσεων από τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας της (FAES). Συγκεκριμένα, οι ειδικές δυνάμεις ασφαλείας, τις οποίες αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ως «τάγματα θανάτου», σκότωσαν 5.287 ανθρώπους το 2018 και άλλους 1.569 έως τα μέσα Μαΐου του 2019.
Η FAES η οποία δημιουργήθηκε το 2017 ως ειδική δύναμη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, ευθύνεται σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΜΚΟ, Monitor De Victimas για χιλιάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις πολιτών από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.
Τέλος από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει το Ιράν το οποίο συντάχθηκε από τις διαδηλώσεις του περασμένου Νοεμβρίου ύστερα από την ανακοίνωση της ανόδου της τιμής των καυσίμων. "Η κυβέρνηση μπλόκαρε όλες τις τηλεπικοινωνίες για μια εβδομάδα, σκότωσε πανω από 1,500 άτομα και φυλάκισε τουλάχιστον 9,000 μετά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν" περιγράφεται λεπτομερώς.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι στο Ιράν η ομοφυλοφιλία, επίσης, εξακολουθεί να είναι παράνομη, με τα LGB άτομα συχνά να υποβάλλονται σε τρομακτικές δημόσιες εκτελέσεις αν γίνει γνωστή η σεξουαλικότητα τους.
Ασφαλώς, δεν είναι μόνο οι παραπάνω χώρες αλλά πολλές ακόμα ανά τον πλανήτη όπου κυριαρχούν σκοταδισμός και η παντελής έλλειψη ελευθερίας και σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης...