Για τους επιστήμονες που ασχολούνται με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής το χάος προκλήθηκε από τον ακραίο καιρό που έπληξε το Τέξας, δεν ήρθε ως έκπληξη.
Το 2011, οι ρυθμιστές ενέργειας προειδοποιούσαν τους πολιτειακούς φορείς ότι το ηλεκτρικό δίκτυο δεν ήταν προετοιμασμένο για ακραία καιρικά φαινόμενα, πολύ περισσότερο για εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Δέκα χρόνια μετά, πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα γεγονός για το οποίο ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ έσπευσε να κατηγορήσει τις ανεμογεννήτριες και όχι την κλιματική αλλαγή. «Μη δείχνετε με το δάκτυλο τις ανεμογεννήτριες του Τέξας, επειδή δεν είναι ο κύριος λόγος που μεγάλες περιοχές της πολιτείας έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι», έγραψε το πρακτορείο Bloomberg.
Η μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα Climate Central η οποία ανέλυσε τα ομοσπονδιακά στοιχεία πέρυσι, διαπίστωσε ότι οι τυφώνες, οι πυρκαγιές, οι καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν 67% περισσότερες διακοπές ρεύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες τη περίοδο 2010-2019, από ό,τι στην προηγούμενη δεκαετία.
Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η Καλιφόρνια υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αναγκαστικές και συντονισμένες διακοπές ρεύματος πριν από λίγους μήνες, όταν η ακραία άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε εκτίναξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη φορά για ψύξη -και όχι για θέρμανση- πέρα από τα κανονικά, προβλεπόμενα, επίπεδα.
Σε αντίθεση με την Καλιφόρνια, η οποία στοχεύει να απεξαρτηθεί πλήρως από τους υδρογονάνθρακες μέχρι το 2045, το Τέξας δεν έχει κανένα σχέδιο, παρότι υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Δεκαετίες πριν συμβούν όλα αυτά, επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγούσε σε χάος, προκαλώντας ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα με τεράστιο οικονομικό κόστος.
Το 2020 ενώ, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στον COVID-19, οι ΗΠΑ ήρθαν αντιμέτωπες με 22 ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα με κόστος το καθένα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Περιβάλλοντος και Ωκεανών.
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι επιστήμονες δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία για τις επιδράσεις της αλληλεπίδρασης της αυξημένης αρκτικής θερμοκρασίας και του παγωμένου χειμώνα σε πιο νότιες περιοχές, όπως συνέβη στο Τέξας, κοινός τόπος είναι ότι στον πλανήτη -πια- χτυπά κόκκινος συναγερμός για την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό ότι ο Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την ώρα που ο ειδικός απεσταλμένος της χώρας για το Κλίμα Τζον Κέρι δήλωσε πρόσφατα ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην οικονομία των ΗΠΑ και διεθνώς...