Η βιντεοδιάσκεψη μεταξύ Πούτιν και Σι Τζινπινγκ έδειξε παραστατικά πόσο κοντά έχουν βρεθεί οι θέσεις της Κίνας και της Ρωσίας. Πιεσμένες από τη Δύση, η χθεσινή σύνοδος έμοιαζε τόσο συντονισμένη, λες και είχε προετοιμαστεί μεθοδικά. Το ζήτημα βέβαια είναι ως που μπορεί να φτάσει η αναδυόμενη συμμαχία μεταξύ δύο μεγάλων δυνάμεων.
Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας-Πεκίνου αποτελούν το υπόδειγμα της realpotik, της κυνικής προσέγγισης της διεθνούς πολιτικής και της σύναψης συμμαχιών με αυτό τον γνώμονα. Με διαφορετικά λόγια, ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου. Σε αυτό πλαίσιο, η Κίνα στήριξε τη Ρωσία στα ζητήματα που την πιέζει η Δύση, και αντίστοιχα το Κρεμλίνο ανταπέδωσε εμφατικά. Η απόφαση του Πούτιν να παραστεί προσωπικά στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου΄, ύστερα από προσωπική πρόσκληση του Σι Τζινπινγκ, προοριζόταν ως μία αποστομωτική απάντηση στο διπλωματικό μποϋκοτάζ του αγγλοσαξωνικού κόσμου, προεξάρχοντως των ΗΠΑ.
Οι δύο ηγέτες φαίνεται να έχουν αναπτύξει προσωπική χημεία. Βέβαια, η σχέση τους στηρίζεται και σε πραγματικά οικονομικά μεγέθη, όπου η αλληλεπίδραση τους έχει αυξηθεί θεαματικά, ειδικά στο εμπόριο. Σημαντικά κινέζικα κεφάλαια ρέουν στην ρωσική οικονομία του, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου. Πλέον ο συντονισμός τους είναι ευρύτερος.
Στη ψηφιακή σύνοδο, ο Πούτιν έθεσε άμεσα το ζήτημα της αντιπαλότητας της Ρωσίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ακούγοντας για την προκλητική συμπεριφορά, σύμφωνα με τη θεώρηση του Πούτιν, ο Σι Τζινπινγκ συμφώνησε να υποστηρίξει το ρωσικό αίτημα περί μη ανάμειξης του ΝΑΤΟ στα ζητήματα της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο φυσικά αναφερόταν στις σχέσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ουκρανίας. Η Ρωσία ζητά επισταμένως εγγυήσεις πως το ΝΑΤΟ δεν επεκταθεί προς ανατολάς, ούτε θα αναπτύξει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία και σε άλλες συνορεύουσες χώρες. Αντιστοίχως, η Κίνα αντιδρά έντονα στις επεμβάσεις στη δική της περιοχή ή τουλάχιστον αυτή που θεωρεί δική της περιοχή.
Αντιστοίχως, η Ρωσία κήρυξε τη συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων ως αρνητική. Η συμφωνία AUKUS άλλωστε πλήττει την προσπάθεια κυριαρχίας του Πεκίνου στη νότια Κινέζικη θάλασσα και η Κίνα θεωρεί πως συνιστά έναν προάγγελο άμεσης επέμβασης στην περιοχή. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόνι Μπλινκεν άλλωστε από την περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία επανέλαβε. την αποφασιστικότητα τους να εγγυηθούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματούν να επιπλήττουν την Κίνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη Σιντζιανγκ μέχρι το Χονγκ Κονγκ. Η Ρωσία θεωρεί πως βρίσκεται στην ίδια θέση, υπόλογη για την καταστολή της αντιπολίτευσης που αντιδρά. Σήμερα άλλωστε απονεμήθηκε στον Ρώσο αντικαθεστωτικό Αλεξέι Ναβάλνι το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου και ζητήθηκε η άμεση αποφυλάκιση του.
Η συμμαχία μεταξύ των δύο φαίνεται να αποκτά σάρκα κι οστά. Το ζήτημα είναι μέχρι που μπορεί αυτή η σύμπλευση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Αλλά κι αντίστοιχα τίθεται το ερώτημα, κατά πόσο αυτή η συνεννόηση θα θορυβήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε βαθμό που να τους ωθήσει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.