Δεκάδες νέες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής (29/9) ο ισραηλινός στρατός, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Τα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας «επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους τρομοκρατών στο έδαφος του Λιβάνου στη διάρκεια των τελευταίων ωρών», ανέφερε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Διευκρινίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο θέσεις εκτόξευσης ρουκετών που στόχευαν προς το Ισραήλ, εγκαταστάσεις ενόπλων και αποθήκες όπλων.
Από το Σάββατο (28/9), ο ισραηλινός στρατός «έχει πλήξει εκατοντάδες στόχους τρομοκρατών της Χεζμπολάχ σε όλον τον Λίβανο», σημείωσε επίσης ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Ο θάνατος, την Παρασκευή (27/9), του Χασάν Νασράλα, που θεωρείτο ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον Λίβανο, συνιστά μεγάλη νίκη του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και τους συμμάχους του, αλλά βυθίζει την περιοχή στο άγνωστο, σύμφωνα με το AFP.
«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (...) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια», ανακοίνωσε το Σάββατο (28/9), η Χεζμπολάχ, ο πιο στενός σύμμαχος του Ιράν, σχεδόν 20 ώρες μετά το ισραηλινό πλήγμα που του στοίχισε τη ζωή. Εκτός από τον Νασράλα, σκοτώθηκαν και άλλα μέλη του κινήματος στα νότια προάστια της Βηρυτού, χωρίς να διευκρινίζεται ποιοι σκοτώθηκαν.
«Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός», είχε δηλώσει νωρίτερα το Σάββατο (28/9) εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μετά την καταστροφική επιδρομή που είχε στόχο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το αρχηγείο της Χεζμπολάχ.
«Ρυθμίσαμε τους λογαριασμούς μας με τον υπεύθυνο του φόνου αναρίθμητων Ισραηλινών και πολλών πολιτών άλλων χωρών», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι το Ισραήλ πέτυχε «αυτό που δείχνει να είναι μια ιστορική καμπή» στη μάχη κατά των «εχθρών» του.
Κήρυξη εθνικού πένθους
Ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράν κήρυξαν εθνικό πένθος. Το Ιράν ζήτησε επίσης την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να «λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση και να αποτρέψει να οδηγηθεί η περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο Αλί Καρακέ, που παρουσιάστηκε ως διοικητής του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, όπως και άλλα ηγετικά στελέχη της, σκοτώθηκαν μαζί με τον Νασράλα στην επιχείρηση αυτή του Ισραήλ στην οποία δόθηκε το όνομα «Νέα Τάξη». Πηγή προσκείμενη στην Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Καρακέ.
Πιθανός διάδοχος της Χεζμπολάχ ο ξαδελδός του Νασράλα, Σαφιεντίν
Ο Χασέμ Σαφιεντίν, εξέχουσα φυσιογνωμία της Χεζμπολάχ, εμφανίζεται ως πιθανός διάδοχος του ξαδέλφου του Νασράλα. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, ο Αμπάς Νιλφορουσάν, αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, σκοτώθηκε επίσης στο πλήγμα της Παρασκευής.
«Ο Νασράλα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς όλων των εποχών του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι.
Επικεφαλής της Χεζμπολάχ από το 1992, ο 64χρονος Χασάν Νασράλα, ήταν ένας πιστός σιίτης που αποτελούσε αντικείμενο πραγματικής λατρείας στη σιιτική κοινότητα του Λιβάνου. Ζούσε στην παρανομία εδώ και χρόνια και σπάνια εμφανιζόταν δημοσίως.
Αμέσως μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του, κραυγές ακούγονταν στις συνοικίες της Βηρυτού που φιλοξενούν εκτοπισμένους από περιοχές στις οποίες κατοικούν σιίτες. «Μην το πιστεύετε, λένε ψέματα, ο Σάγεντ είναι καλά!», φώναξε μια γυναίκα με μαύρη μαντίλα που επέβαινε σε μοτοσικλέτα μαζί με τον σύζυγό της.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η «πλειονότητα» των υψηλόβαθμων ηγετών της Χεζμπολάχ έχει σκοτωθεί στις ισραηλινές επιχειρήσεις των τελευταίων μηνών.
Το Ισραήλ έχει εισχωρήσει στη Χεζμπολάχ
Η επίθεση κατά του Νασράλα «ήταν πολύ περίπλοκη. Αυτό δείχνει όχι μόνον τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες, αλλά και πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ», σχολίασε ο Τζέιμς Ντόρσεϊ, ερευνητής στο Ινστιτούτο της Μέσης Ανατολής του εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.
Τα πλήγματα στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας την Παρασκευή (27/9) κατέστρεψαν πολλά κτίρια, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP, και ώθησαν σε φυγή χιλιάδες κατοίκους.
Το Ιράκ, η Συρία, όπως και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης καταδίκασαν τη δολοφονία του Νασράλα, όπως και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Γάζα.
Το Σάββατο (28/9) το απόγευμα προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ μετά την εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη, σύμφωνα με τον στρατό, ενώ οι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν αργότερα ότι εκτόξευσαν πύραυλο προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ.
Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ, η οποία χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν, ιδρύθηκε το 1982 με πρωτοβουλία των Φρουρών της Επανάστασης. Το Ιράβ δεσμεύθηκε το Σάββατο (28/9) ότι «η γραμμή» του Νασράλα «θα συνεχιστεί και ο ιερός στόχος του θα υλοποιηθεί με την απελευθέρωση της αλ Κοντς (Ιερουσαλήμ)».
Ο προκάτοχός του στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, ο Αμπάς Μουσάουι, σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 1992 από ισραηλινή επιδρομή στην αυτοκινητοπομπή του στον Λίβανο.
Παρά τα πλήγματα που εξαπολύει το Ισραήλ, το οποίο βομβαρδίζει αδιάκοπα τα προπύργια της Χεζμπολάχ, το κίνημα ανακοίνωσε το Σάββατο (28/9) ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, οι οποίες αναχαιτίστηκαν στην πλειονότητά τους.
Σειρήνες που προειδοποιούσαν για αεροπορική επίθεση ήχησαν επίσης στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε σε πολλές περιοχές του βορείου Ισραήλ όπως και στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον στρατό.
Σειρήνες ήχησαν και στην Εϊλάτ, στο νότιο άκρο του Ισραήλ, πόλη προς την οποία η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», που απαρτίζεται από φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες, ανακοίνωσε δημοσιοποιώντας και εικόνες ότι εξαπέλυσε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) στη διάρκεια της νύχτας.
Την περασμένη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε εκστρατεία σφοδρών και φονικών βομβαρδισμών κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έπειτα από διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών με το λιβανικό κίνημα για σχεδόν έναν χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ κατά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση τρομοκρατών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ δηλώνει ότι δρα για να σταματήσει τα πυρά της Χεζμπολάχ προς το βόρειο τμήμα του, που συνορεύει με τον νότιο Λίβανο, και να επιτρέψει με αυτό τον τρόπο την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.