Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Μιανμάρ - Παραμένει στη φυλακή η Σου Τσι

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Μιανμάρ - Παραμένει στη φυλακή η Σου Τσι

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται και πάλι στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της Μιανμάρ για δέκατη ημέρα διαδηλώνοντας κατά του πραξικοπήματος, έπειτα από μια δύσκολη νύχτα κατά την οποία οι κάτοικοι σχημάτισαν περιπολίες και ο στρατός καταπάτησε νόμους για την προστασία των ελευθεριών.

Εκατοντάδες μηχανικοί και φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί στο βόρειο τμήμα της οικονομικής πρωτεύουσας Ρανγκούν, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Την ίδια ώρα ο στρατός που έχει αναπτύξει τεθωρακισμένα σε πολλές πόλεις, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αναφέρουν ότι διακόπτουν και επαναφέρουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο ανάλογα με τις εντολές της κυβέρνησης.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η 75χρονη de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ που ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, θα παραμείνει υπό κράτηση τουλάχιστον ως την Τετάρτη.

Ο δικαστής που είναι αρμόδιος για την υπόθεσή της γνωστοποίησε πως η ακροαματική διαδικασία για να αποφασιστεί, εάν η επικεφαλής του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, θα αφεθεί ελεύθερη θα διεξαχθεί "την 17η (Φεβρουαρίου), όχι σήμερα", ανέφερε ο συνήγορος της, προσθέτοντας ότι προσπαθεί ακόμη να τη δει, όπως επιτρέπει ο νόμος.

Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή κάτοικο συγκεντρώθηκαν για περιπολίες στους δρόμους της Ρανγκούν και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλη της χώρας Μανταλάι, φοβούμενοι επιδρομές της αστυνομίας για συλλήψεις πολιτών. Οι περιπολίες επίσης οργανώθηκαν από ένα γενικότερο αίσθημα φόβου που δημιουργήθηκε έπειτα από την απόφαση της χούντας να απελευθερώσει χιλιάδες κρατούμενους.

Φωτογραφίες που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων όμως η αυθεντικότητα δεν έχει επαληθευτεί, πυροδότησαν φήμες ότι οι κρατούμενοι προσπαθούν να προκαλέσουν αναταραχές πυροβολώντας ή δηλητηριάζοντας τα αποθέματα νερού.

Η χούντα, υπό τον στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με επτά ακτιβιστές, τους πιο γνωστούς στη χώρα, τους οποίους αναζητά επειδή φέρονται να υποκίνησαν τις διαδηλώσεις.

Από την 1η Φεβρουαρίου που κατέλαβαν την εξουσία οι στρατιωτικοί έχουν θέσει υπό κράτηση περίπου 400 πολιτικούς, ακτιβιστές και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, γιατροί και φοιτητές.

Στον κατάλογο με τους επτά “καταζητούμενους” βρίσκεται και ο Μιν Κο Νάινγκ, προσωπικότητα του φοιτητικού κινήματος του 1988, ο οποίος πέρασε 10 χρόνια στη φυλακή για τον ρόλο του στις διαδηλώσεις κατά της δικτατορίας.

Χάρη στις διαδηλώσεις του 1988 η Αούνγκ Σαν Σου Κι αναδείχθηκε ως βασική προσωπικότητα του δημοκρατικού κινήματος στη Μιανμάρ και της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991. Αφού πέρασε πολλά χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό βρέθηκε επικεφαλής της Μιανμάρ το 2015.