Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε στη Γαλλία σήμερα να «συνέλθει» και να κάνει τη χάρη στις συμμάχους ΗΠΑ και Αυστραλία, στη διαμάχη με επίκεντρο την τριμερή συμφωνία για πυρηνοκίνητα υποβρύχια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ένα χωριστό συμβόλαιο με τη Γαλλία.
Η Γαλλία κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι τη μαχαίρωσε πισώπλατα και ότι ενεργεί όπως ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Το Παρίσι ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
«Σπουδαίο βήμα για διεθνή ασφάλεια»
Σε δηλώσεις που έκανε μία ημέρα αφότου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, ο Τζόνσον είπε σε δημοσιογράφους:
«Νομίζω ότι είναι καιρός κάποιοι από τους πιο αγαπημένους φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο να «prenez un grip» σχετικά με όλο αυτό, «donnez-moi un break», διότι ουσιαστικά πρόκειται για σπουδαίο βήμα προς τη διεθνή ασφάλεια». Ο Τζόνσον μετέφρασε αυτολεξεί στα γαλλικά τις αγγλικές φράσεις 'get a grip' (στα ελληνικά, "ξεκόλλα, σύνελθε") και 'give me a break' ("κάνε μου τη χάρη").
«Πρόκειται για τρεις συμμάχους που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, μένουν ενωμένοι και δημιουργούν μια νέα συμμαχία ανταλλαγής τεχνολογίας».
Αντάλλαξαν χειραψία αλλά δεν συνομίλησαν
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και των ΗΠΑ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Άντονι Μπλίνκεν, αντάλλαξαν χειραψία σήμερα Τετάρτη, κατά την έναρξη υπουργικής συνόδου αφιερωμένης στη Λιβύη, στην πρώτη επαφή που είχαν αφότου ξέσπασε η λεγόμενη «κρίση των υποβρυχίων», την περασμένη εβδομάδα.
«Είπαν καλημέρα» και έκαναν χειραψία, «ήταν φυσιολογικό», ανέφεραν γαλλικές πηγές, σημειώνοντας ότι συναντήθηκαν όταν οι συνδιοργανωτές της συνόδου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, υποδέχτηκαν τους συμμετέχοντες ομολόγους τους.
Οι δύο υπουργοί δεν συνομίλησαν κατ’ ιδίαν, πρόσθεσε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι μια διμερής συνάντηση ενδέχεται να οργανωθεί προσεχώς, όχι όμως σήμερα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Λε Ντριάν και Μπλίνκεν θα ξαναβρεθούν αργότερα απόψε, στην ανεπίσημη υπουργική σύνοδο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία).
Ο Μπλίνκεν επιδιώκει, μάταια μέχρι τώρα, από την αρχή της εβδομάδας, να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του, όπως επίσης και η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Εντός της ημέρας αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της «κρίσης των υποβρυχίων» οι πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν.