Σε αδιέξοδο οδηγείται η συζήτηση για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός αρνείται να αποδεχτεί τη συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο, μεταδίδει το Politico.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εμπόδισε την προσπάθεια των ηγετών της ΕΕ να οριστικοποιήσουν μια δήλωση για τη μετανάστευση, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες.
Μάλιστα, βάσει των όσων ανέφερε στο Politico ένας αξιωματούχος που γνωρίζει τη συζήτηση, η Πολωνία υποστηρίζει την αντίθεση της Ουγγαρίας και ζητάει οι χώρες να συμφωνήσουν να λαμβάνουν αποφάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική μόνο με συναίνεση.
Η σχετική πρόταση κατατέθηκε σε σημείωμα μίας παραγράφου. Όπως σημειώνει, επικαλούμενο αξιωματούχο, η κίνηση της Πολωνίας ήταν αναμενόμενη, και κανείς από τους υπόλοιπους ηγέτες δεν εξεπλάγη όταν είδε τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι να καταθέτει την ιδέα του.
Η ίδια πηγή λέει ότι ο Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω του προτύπου της «ειδικής πλειοψηφίας» της ΕΕ στερούνται αποτελεσματικότητας.
Οι δυο χώρες (Πολωνία, Ουγγαρία) αντιδρούν στην πρόσφατη συμφωνία για τη μετανάστευση που προβλέπει τη μεταφορά μεταναστών σε όλες τις χώρες του μπλοκ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το Politico, ο Όρμπαν είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη δήλωση για το μεταναστευτικό, παρά μόνο αν περιλαμβάνεται το αίτημα της Πολωνίας, δηλαδή να συμπεριληφθεί η φράση «συναίνεση», καθώς και κάθε χώρα να αποφασίζει ποιους μετανάστες «δέχεται στην επικράτειά της».
Όπως ανέφερε Ευρωπαϊος αξιωματούχος, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την πολωνική πρόταση ως απαράδεκτη.
Τρεις διπλωμάτες είπαν ότι αυτή η αντιπαράθεση σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί απλώς να απορρίψουν ολόκληρο το κείμενο για τη μετανάστευση από την τελική τους δήλωση.
Αυτή την ώρα, αξιωματούχοι προσπαθούν να διευθετήσουν τις διαφωνίες, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ προχωρούν στη συζήτηση για την Κίνα κατά τη διάρκεια του δείπνου.
Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειάζονται πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών
Τους προβολείς στη μείζονα προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που είναι η καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών έστρεψε στην παρέμβαση του στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά την ασπίδα προστασίας που ύψωσε στο ελληνικό λιμενικό, εκπέμποντας αυστηρό μήνυμα κατά των ευρωπαϊκών κύκλων που το στοχοποιούν με αφορμή το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, απευθυνόμενος προς τους 26 ηγέτες, την ανάγκη να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών.
Όπως τόνισε, με αυτό το μοντέλο θα αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το ζήτημα της μείωσης των μεταναστευτικών ροών από τη χώρα μας. Μεταξύ των λόγων που οδήγησαν στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνετέλεσε και η βελτίωση της συνεργασίας με την Τουρκία.
Τα θέματα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής
Οι ηγέτες της ΕΕ συζητήσουν μια σειρά από ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, η Οικονομία, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα κ.α.
Μέχρι τις 9:30 το βράδυ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις για τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ συνομίλησαν μέσω βιντεοκλήσης με τον Ζελένσκι.
Προχώρησαν σε μια ευρύτερη συζήτηση για την Ουκρανία - συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης των εσόδων από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας.
Επίσης, συζήτησαν θέματα για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ, όπως μετέδωσε το Politico, σημειώνοντας ότι πριν από τη συνάντηση συνομίλησαν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Ουκρανίας και της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας», σχολίασε νωρίτερα ο Στόλτενμπεργκ.
Ακολούθως οι ηγέτες εισήλθαν στο ζήτημα της μετανάστευσης κατά τη διάρκεια του δείπνου. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια μακρά και δύσκολη συζήτηση αφού οι απόψεις που εκφράζονται εντός του συμβουλίου είναι αντικρουόμενες, καθώς τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα.
Το ένα στρατόπεδο ζητάει μεγαλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών και συνεργασίες με τρίτες χώρες εκτός της Ένωσης για τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου.
Ένα δεύτερο, δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα όσον αφορά ζητήματα διεθνούς δικαίου και υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ένα τρίτο απορρίπτει την κοινή προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού κυρίως σε επίπεδο αλληλεγγύης.
Διαβάστε ακόμα: Ο Όρμπαν «μπλοκάρει» τη συμφωνία για το μεταναστευτικό
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτός απροόπτου, αύριο θα συζητήσουν θέματα οικονομίας καθώς και τις σχέσεις με την Κίνα και τη Νότια Αμερική.
Η Ελλάδα μείωσε τις ροές κατά 90%
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, σημείωσε πως για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό συνιστά μεγάλη προτεραιότητα και πως μείωσε τις μεταναστευτικές ροές κατά 90%.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική Ακτοφυλακή και το Λιμενικό Σώμα έχουν σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές μεταναστών στη θάλασσα, ενώ χαιρέτισε το γεγονός ότι η ΕΕ κατανοεί ότι απαιτείται επιτήρηση των θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων της.
Η πατρίδα μας αποδίδει μεγάλη σημασία στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Μία αποστολή την οποία η ελληνική Πολιτεία έχει επιτελέσει στο ακέραιο, μειώνοντας κατά 90% τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά. Σώζοντας παράλληλα χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. pic.twitter.com/lhngjD6uKg
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 29, 2023
Από την πλευρά της η κ. Μέτσολα τόνισε πως γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πως κανένας δεν θα πρέπει να πεθαίνει στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη.
Τα κράτη μέλη, πρόσθεσε, δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και απαιτείται να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική πριν από τις ευρωεκλογές.
Διαβάστε επίσης:
Κυρ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα μείωσε τις ροές κατά 90% (vid)
Κυρ. Μητσοτάκης: Είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα