«Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, πρόκειται να ανοίξει το πρόγραμμα, "Νταντάδες της γειτονιάς", αφού αρχίσουν οι πρώτες πιστοποιήσεις επιμελητών και επιμελητριών», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σε ειδική συνεδρία, στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου περιφερειακής ανάπτυξης, που οργανώνει στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος», σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Όπως εξήγησε, «αυτή τη στιγμή έχουμε αιτήσεις από επιμελητές και επιμελήτριες, που θέλουν να πιστοποιηθούν στο πρόγραμμα και ως εκ τούτου είμαστε στη διαδικασία της πιστοποίησης».
«Μετά τις πιστοποιήσεις», συνέχισε «θα ανοίξει, όπως προανέφερα, το πρόγραμμα και για τους γονείς» δίνοντας ταυτόχρονα διευκρινίσεις για τα εισοδηματικά κριτήρια.
«Στο παρελθόν βλέπαμε πολλές φορές πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και πολλοί γονείς και κυρίως εργαζόμενοι και κυρίως γυναίκες δεν μπορούσαν να πάρουν το λεγόμενο voucher που υπήρχε. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από τις εργαζόμενες και βάλαμε ατομικό εισόδημα των γυναικών μέχρι 24.000 ευρώ, ώστε να συμπεριλάβουμε όλες τις εργαζόμενες γυναίκες».
Μάλιστα όπως τόνισε σε αυτό σημείο, «θέλουμε να συμπεριλάβουμε όχι μόνο τις εργαζόμενες που έχουν το κλασικό ωράριο εργασίας, αλλά και όλες όσες εργάζονται ακόμα και απογευματινές ώρες, ώστε να καλύπτονται όλα τα ωράρια εργασίας που μπορεί πραγματικά χρειάζεται βοήθεια ο γονιός, ανάλογα με τη φύση της εργασίας του».
Όπως εξήγησε , η Μαρία Συρεγγέλα, «εμείς καλύπτουμε ένα οκτάωρο, το οποίο θα επιλέγει ο γονιός».
Μένοντας στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», είπε ότι «μπορεί να λειτουργήσει πολύ περισσότερο και στην περιφέρεια» και έφερε ως παράδειγμα ένα χωριό στο οποίο, όπως σημείωσε, «δύσκολα μπορεί να ανοίξει ένας βρεφονηπιακό σταθμός».
Όπως πρόσθεσε, «σε αυτή την περίπτωση δύσκολα μία εργαζόμενη μητέρα θα μπορέσει να πάει στην πρωτεύουσα του νομού, ή στην πρωτεύουσα του δήμου για να αφήσει το παιδί της, ειδικά σε αυτή την τρυφερή βρεφική ηλικία.»
Σε αυτή την περίπτωση, όπως εξήγησε, «μπορεί μία επιμελήτρια ή ένας επιμελητής να κρατάει 2 με 3 βρέφη στο δικό του χώρο και ως εκ τούτου οι μητέρες των βρεφών να μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Μαρία Συρεγγέλα είπε ότι «τα προγράμματα που έχουμε σχεδιάσει και πλέον υλοποιούμε, έχουν να κάνουν με την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και κυρίως με την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών, που γνωρίζουμε ότι αναλαμβάνουν και το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της ανατροφής των παιδιών και ως εκ τούτου προωθούμε και σχεδιάζουμε πολιτικές που να έχουν αυτή την κατεύθυνση».