Συρία: Κοντά στο τέλος οι προσπάθειες αναζήτησης επιζώντων
AP
AP

Συρία: Κοντά στο τέλος οι προσπάθειες αναζήτησης επιζώντων

Οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση περισσότερων επιζώντων που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια κτιρίων κοντεύουν να τελειώσουν στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ανακοίνωσαν σήμερα τα Λευκά Κράνη, η οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται εκεί.

Η επιχείρηση έρευνας «κοντεύει να φτάσει στο τέλος της. Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχουν άλλοι επιζώντες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε τους τελευταίους ελέγχους μας σε όλα τα μέρη», δήλωσε ο Ράιντ αλ Σάλεχ, ο οποίος είναι επικεφαλής της οργάνωσης των Λευκών Κρανών που διεξήγαγε τις μεγάλες επιχειρήσεις διάσωσης στην πληγείσα περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Η οργάνωση, η οποία έχει διασώστες σε όλη την περιοχή όπου ολόκληρες γειτονιές και χωριά ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό, σημείωσε ότι τα μέλη της συλλέγουν επίσης τα ονόματα αγνοουμένων στον θύλακα, όπου, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που είχε δώσει η ίδια στη δημοσιότητα, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.274, ενώ οι τραυματίες σε χιλιάδες.

Βίντεο διάσωσης παιδιού από τα Λευκά Κράνη στη Συρία 

 

Χωρίς τρόφιμα η βορειοδυτική Συρία 

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε ότι εξαντλούνται τα αποθέματά του στη βορειοδυτική Συρία και ζήτησε να ανοίξουν περισσότερα συνοριακά περάσματα από την Τουρκία, αφού και οι δύο χώρες καταστράφηκαν από τους σεισμούς.

«Η βορειοδυτική Συρία, όπου το 90% του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια, αποτελεί μεγάλη ανησυχία. Έχουμε φτάσει στους ανθρώπους εκεί, αλλά πρέπει να αναπληρώσουμε τα αποθέματά μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Corinne Fleischer, περιφερειακή διευθύντρια του WFP στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη.

«Ξεμένουμε από αποθέματα και χρειαζόμαστε πρόσβαση για να φέρουμε νέα αποθέματα. Το συνοριακό πέρασμα είναι ανοιχτό τώρα, αλλά πρέπει να ανοίξουμε νέα συνοριακά περάσματα». 

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δήλωσε ότι 14 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη βόρεια Συρία από την Τουρκία σήμερα. 

«Αυτές οι αυτοκινητοπομπές μεταφέρουν ηλεκτρικές θερμάστρες, σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη για να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα αυτού του καταστροφικού σεισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Πολ Ντίλον, προσθέτοντας ότι η βοήθεια κατευθύνεται προς το Ιντλίμπ. 

Στο μεταξύ σήμερα η Τουρκία συζητά την επαναλειτουργία ενός συνοριακού περάσματος, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος, κάτι που θα επιτρέψει να σταλεί βοήθεια άμεσα σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα η Άγκυρα εξετάζει να ανοίξει ακόμη ένα πέρασμα προς την ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ.

Η Τουρκία και η Συρία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, αφού ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατέστειλε με τη βία την εξέγερση του 2011, η οποία εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τους Σύρους αντάρτες που μάχονται για να ανατρέψουν τον Άσαντ και έχει στείλει τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία. Όμως μετά από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Άσαντ, ενώ οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών είχαν συνομιλίες τον Δεκέμβριο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημείωσε εξάλλου ότι ακόμη ένα πέρασμα ενδέχεται να επαναλειτουργήσει προκειμένου να μεταφερθεί βοήθεια στην Ιντλίμπ.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις και η κατάρτιση σχεδίων για το άνοιγμα ενός ακόμη περάσματος το οποίο θα επιτρέψει να σταλεί βοήθεια στην Ιντλίμπ και (θα επιτρέψει) στον ΟΗΕ να φτάσει σε περιοχές που έχουν ισοπεδωθεί εντελώς από τον σεισμό», πρόσθεσε.

Αυτή την περίοδο λειτουργεί μόνο ένα συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Τουρκίας και της ανταρτοκρατούμενης βορειοδυτικής Συρίας, το Μπαμπ αλ Χάουα.

Οι επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «μια δευτερογενή καταστροφή», καθώς το κρύο και το χιόνι οδηγούν σε "επιδείνωση και φρικτές συνθήκες", προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο διευθυντής αντιμετώπισης περιστατικών του ΠΟΥ Ρόμπερτ Χόλντεν προειδοποίησε ότι υπάρχουν «πολλοί άνθρωποι» που επιβιώνουν «στην ύπαιθρο, σε επιδεινούμενες και φρικτές συνθήκες».

«Έχουμε μεγάλες διαταραχές στις βασικές προμήθειες νερού, έχουμε μεγάλες διαταραχές στα καύσιμα, στις προμήθειες ηλεκτρικού ρεύματος, στις προμήθειες επικοινωνίας, στα βασικά στοιχεία της ζωής», δήλωσε ο Χόλντεν.

«Διατρέχουμε πραγματικό κίνδυνο να δούμε μια δευτερογενή καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή, αν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση όπως κάνουμε στο κομμάτι της έρευνας και διάσωσης», πρόσθεσε ο Χόλντεν. 

Διαβάστε σχετικά: 

Σεισμός: Πάνω από 22.000 οι νεκροί - Χωρίς τρόφιμα οι σεισμόπληκτοι της Συρίας

Τουρκία: Ο σεισμός πυροδότησε αισθήματα κατά των Σύρων προσφύγων