Συρία: Το «πάγωμα» της αμερικανικής βοήθειας μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης
AP Photo/Bernat Armangue
AP Photo/Bernat Armangue

Συρία: Το «πάγωμα» της αμερικανικής βοήθειας μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης

Το πάγωμα μεγάλου μέρους της αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας θα μπορούσε να επιδεινώσει τις «ήδη επικίνδυνες» συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης στη βορειοανατολική Συρία, όπου βρίσκονται συγγενείς φερόμενων ως τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), προειδοποίησε την Παρασκευή (07/02), η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Λίγο μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που παγώνει σχεδόν όλη τη διεθνή βοήθεια για 90 ημέρες, προκειμένου να διασφαλιστεί, σύμφωνα με την κυβέρνησή του, ότι κάθε αμερικανικό δολάριο χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις προτεραιότητές της.

Η αμερικανική κυβέρνηση στη συνέχεια προχώρησε σε κάποιες εξαιρέσεις, όπως η έκτακτη επισιτιστική βοήθεια, αλλά ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι ο αντίκτυπος από την κίνηση αυτή έχει ήδη γίνει αισθητός σε κάποιους από τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Τα κέντρα κράτησης και οι φυλακές υπό τον έλεγχο των κουρδικών αρχών στη βορειοανατολική Συρία αριθμούν πάνω από 56.000 κρατούμενους για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν σχέσεις με το ΙΚ, που ηττήθηκε το 2019 από διεθνή συνασπισμό.

«Η αναστολή από την αμερικανική κυβέρνηση της ξένης βοήθειας προς μη κυβερνητικούς οργανισμούς που λειτουργούν σε αυτά τα κέντρα κράτησης επιδεινώνει τις ήδη επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης, δημιουργώντας τον κίνδυνο επιπλέον αποσταθεροποίησης μιας επισφαλούς κατάστασης ασφαλείας», ανέφερε η HRW σε ανακοίνωση.

Το πάγωμα της βοήθειας θα μπορούσε να «περιορίσει την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών σε όσους βρίσκονται σε κέντρα κράτησης», σύμφωνα με το HRW.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις παροχής βοήθειας βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητα «για το πώς να διανείμουν βασικά αγαθά, όπως κηροζίνη και νερό, επιτείνοντας τις προϋπάρχουσες ελλείψεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που επικαλείται αξιωματούχο ανθρωπιστικών υπηρεσιών στην περιοχή.

Μετά το διάταγμα για το πάγωμα της βοήθειας, το HRW δήλωσε ότι η Blumont, μια οργάνωση που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των καταυλισμών Αλ-Χολ και Ροτζ, είχε αναστείλει τις δραστηριότητές της και είχε αποσύρει το προσωπικό της. Μερικές ημέρες αργότερα, η οργάνωση έλαβε εξαίρεση για δύο εβδομάδες, γεγονός που της επέτρεψε να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Το Αλ-Χολ είναι το μεγαλύτερο κέντρο κράτησης στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, με πάνω από 40.000 κρατούμενους από 47 χώρες. Η μεγάλη πλειονότητα όσων βρίσκονται στο Αλ-Χολ και το Ροτζ είναι γυναίκες και παιδιά που ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Το HRW δήλωσε επίσης ότι «οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση στην περιοχή πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό της αυθαίρετης κράτησης ανθρώπων που θεωρούνται ότι έχουν σχέση με το ΙΚ και των οικογενειών τους».