Τουλάχιστον 22 άμαχοι, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν από χθες Τετάρτη στους βομβαρδισμούς που έχει εξαπολύσει το καθεστώς σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα μια ΜΚΟ.
«Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, από πλήγματα του πυροβολικού εναντίον της κοινότητας Καφράνμπελ στην επαρχία Ιντλίμπ», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για τον θάνατο ενός παιδιού στην πόλη Μααρέτ αλ-Νούμαν.
Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους «εννέα αμάχους, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, που σκοτώθηκαν χθες βράδυ σε πλήγματα σε διάφορες κοινότητες», κυρίως στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα και στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, πρόσθεσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.
Η επαρχία Ιντλίμπ και τομείς των γειτονικών επαρχιών Χάμα, Χαλεπίου και Λαττάκειας εξακολουθούν να διαφεύγουν του ελέγχου της Δαμασκού.
Οι περιοχές αυτές, όπου κυριαρχεί η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), αποτέλεσαν τον Σεπτέμβριο αντικείμενο συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες, και τη Μόσχα, σύμμαχο του καθεστώτος, η οποία απέτρεψε μια επίθεση του συριακού στρατού.
Η συμφωνία είχε σκοπό τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» που θα διαχωρίζει τους τομείς που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών από γειτονικές περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Όμως η συμφωνία εφαρμόστηκε μόνο εν μέρει μπροστά στην άρνηση των τζιχαντιστών να αποσυρθούν από τη μελλοντική ουδέτερη ζώνη.
Σήμερα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ-Μουάλεμ επέρριψε στην Άγκυρα την ευθύνη για την «καθυστέρηση» αυτή.
«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την καθυστέρηση της εφαρμογής» της συμφωνίας, δήλωσε ο Μουάλεμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα.
«Ειλικρινά, εξακολουθούμε να περιμένουμε πως η συμφωνία (…) θα εφαρμοστεί, αλλά η υπομονή μας έχει όρια και πρέπει να απελευθερώσουμε αυτή τη γη», προειδοποίησε προτού προσθέσει: «Χάνουμε την υπομονή μας».
Μετά την επίτευξη της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας, το καθεστώς δεν σταμάτησε να πραγματοποιεί πλήγματα εναντίον της Ιντλίμπ και των περιχώρων της. Στην αρχή σποραδικοί, οι βομβαρδισμοί αυτοί εντάθηκαν από τον Φεβρουάριο.
Για πρώτη φορά μετά την επίτευξη της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έπληξε στις 13 Μαρτίου την πόλη Ιντλίμπ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 αμάχους, εκ των οποίων έξι παιδιά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε στα τέλη Μαρτίου το καθεστώς ότι έπληξε, από κοινού με τη Ρωσία, τις τελευταίες εβδομάδες ιατρικές εγκαταστάσεις και ένα σχολείο στην επαρχία Ιντλίμπ.
Το Γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) προειδοποίησε σήμερα για τους ανθρωπιστικούς κινδύνους τους οποίους ενέχει η στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή αυτή.
«Μόνο τον Μάρτιο, 90 άμαχοι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων περίπου οι μισοί ήταν παιδιά, Περισσότεροι από 86.500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, επιδεινώνοντας την ήδη επισφαλή ανθρωπιστική κατάσταση» στην περιοχή αυτή, ανέφερε το Ocha.
Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 370.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.
Στο μεταξύ, τουρκικές στρατιωτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσαν σήμερα πως η εργασία ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εφαρμογή μιας συμφωνίας για τη συριακή πόλη Μάνμπιτζ προχωρεί πιο αργά από το επιθυμητό.
Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την επιτάχυνση της διαδικασίας, είπαν οι πηγές, αναφερόμενες σε μια συμφωνία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ για πλήρη αποχώρηση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει τρεις συντονισμένες περιπολίες στην κυρίως υπό κουρδικό έλεγχο περιοχή Τελ Ριφάατ της βόρειας Συρίας και σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις περιπολίες, δήλωσαν οι πηγές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ