Η Βρετανία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουκρανία σχετικά με το πώς θα βοηθήσει να φύγουν τα σιτηρά από τη χώρα αφού η Ρωσία απέκλεισε τα κύρια θαλάσσια λιμάνια της, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.
Ο Σαπς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είπε ότι ανησυχούσε πολύ για το θέμα, το οποίο οδήγησε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων στα ύψη καθώς η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να εξάγει σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, και συνάντησε τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών Ολεξάντερ Κουμπράκοφ την περασμένη εβδομάδα. «Συζητούσαμε λεπτομέρειες στις οποίες δεν μπορώ να υπεισέλθω για το πώς θα μπορούσε να είναι εγκατεστημένη η υποδομή για να εξασφαλιστεί ότι τα σιτηρά θα φύγουν», είπε ο Σαπς στο Sky News.
«Εξετάζουμε όλες τις διαφορετικές επιλογές... υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί πιθανοί τρόποι για να βγούμε σιτηρά και άλλα αγαθά από τη χώρα», είπε. «Είναι απολύτως απαραίτητο να το κάνουμε, διαφορετικά μπορεί να υπάρξει πολλή πείνα, ακόμα και λιμός», πρόσθεσε.
Δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου σήμερα αναφέρονται σε προσπάθειες συντονισμού της Βρετανίας με συμμάχους της για να στείλει ενδεχομένως πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα ώστε να δημιουργήσουν έναν διάδρομο ασφαλούς διέλευσης από το λιμάνι της Οδησσού σε φορτηγά πλοία που θα μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία.
Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, σε δηλώσεις του χθες αφού συζήτησε για το θέμα με τη Βρετανίδα ομόλογο του, Λιζ Τρας, σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, δήλωσε ότι μια «συμμαχία των προθύμων» που θα στόχευε να σπάσει το μπλόκο της Ρωσίας μέσα σε εβδομάδα εξασφαλίζοντας μια ασφαλή διέλευση από την Οδησσού μέχρι το Βόσπορο, θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες που έχουν μεγάλη ανάγκη τα σιτηρά.
Πάντως, ο Σάπς στη συνέντευξη του στο Sky News, καλούμενος να σχολιάσει τις πληροφορίες για την αποστολή βρετανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλές πολυπλοκότητες ως προς αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ναρκοθετημένων υδάτων κοντά στην Οδησσό».