Την ανάγκη να προστατευτούν οι άμαχοι στην Ουκρανία συζήτησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR) Πέτερ Μάουρερ, με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.
"Συζητήσαμε βέβαια το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τη σύμβαση της Γενεύης, σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των εχθροπραξιών" και "ότι οι άμαχοι πρέπει να προστατευθούν", είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ.
Η Μόσχα αρνείται συστηματικά ότι είναι υπεύθυνη για απώλειες αμάχων στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους "ναζί" ή στους Ουκρανούς "εθνικιστές" που εγκαθιστούν συστήματα όπλων σε κατοικημένες ζώνες και χρησιμοποιούν τον πληθυσμό ως ανθρώπινες ασπίδες.
Ο Μάουρερ προσέθεσε πως έχει ακόμη μια προγραμματισμένη συνάντηση στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Είπε επίσης ότι συζήτησε με τον Λαβρόφ το θέμα των "αιχμαλώτων πολέμου, πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία, καθώς και στην Ουκρανία", όπως και εκείνο του επαναπατρισμού των σορών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν, καθώς κανένας αξιόπιστος υπολογισμός για τον αριθμό των θανάτων σε ένα μήνα πολέμου δεν έχει δημοσιοποιηθεί είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη.
Ο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού είπε ακόμη πως στην Ουκρανία "οι πληθυσμοί εκτίθενται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αστικές ζώνες, είναι παγιδευμένοι ανάμεσα στις γραμμές του μετώπου".
Όπως είπε, η Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές, έχει μια μεγάλη 'ορατότητα' διεθνώς, "όμως δεν είναι το μοναδικό μέρος που προκαλεί ανησυχία" στην Ουκρανία.
Ο Λαβρόφ εκτίμησε πως ο Μάουρερ ήρθε "την κατάλληλη στιγμή".
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε για ακόμα μια φορά τις ουκρανικές αρχές ότι εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων προς περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ το Κίεβο θέλει να απομακρύνει τους πολίτες του προς περιοχές υπό τον έλεγχό του.