Τη δική της ερμηνεία για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το Brexit έδωσε η Τέρεζα Μέι, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας επέμεινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι εργάζεται για τη μελλοντική τους σχέση. Παράλληλα, τόνισε ότι τα επίσημα συμπεράσματα από τη σύνοδο κορυφής είχαν «νομικό χαρακτήρα», αλλά κατέστη σαφές ότι είναι δυνατή η «περαιτέρω διευκρίνιση και συζήτηση».
Οι «συνομιλίες με τους συναδέλφους μου σήμερα έδειξαν ότι πράγματι είναι πιθανό να έχουμε επιπλέον διευκρινίσεις και συζητήσεις, μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Παράλληλα, είπε πως οι συζητήσεις για το Brexit θα γίνουν σκληρές προς το τέλος των διαπραγματεύσεων. «Διαπραγματεύσεις όπως αυτές είναι πάντοτε σκληρές και όσο πλησιάζουμε στο τέλος, μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες επειδή διευθετούμε τις τελευταίες λεπτομέρειες κάποιου πράγματος», ανέφερε.
Για το θέμα των συνόρων της Βορείου Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, που αποτελεί το βασικότερο ίσως πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, η Μέι είπε: «Η Ε.Ε δημοσίευσε μια σειρά συμπερασμάτων και κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένη να εργαστεί ταχέως για μια μελλοντική σχέση ή εναλλακτικές ρυθμίσεις, οι οποίες δεν θα εξασφαλίσουν σκληρά σύνορα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Εάν ενεργοποιηθεί το δίχτυ ασφαλείας, θα εφαρμοζόταν μόνο προσωρινά και η Ε.Ε θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαπραγματευτεί και να συνάψει ταχέως μια μεταγενέστερη συμφωνία».
Σημειώνεται ότι η επιδίωξη της Μέι για περισσότερες εγγυήσεις από την Ε.Ε γίνεται λόγω του γεγονότος ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας, κυβερνητικός της εταίρος ανησυχεί μήπως το backstop γίνει μόνιμη κατάσταση. Οι Βορειοιρλανδοί φοβούνται ότι το «δίχτυ ασφαλείας» για την αποφυγή των σκληρών συνόρων θα φέρει εν τέλει την περιοχή πιο κοντά στην Ε.Ε. – και συνεπώς στην Ιρλανδία – και πιο μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ε.Ε πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία της Μέι για περαιτέρω συζητήσεις, αφού ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής τόνισε ότι θα ενταθούν οι προετοιμασίες για την περίπτωση μη συμφωνίας («no deal») με το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο.
Έτσι είναι οι σχέσεις
Όσον αφορά τον έντονο διάλογο, που φέρεται να είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, απάντησε ότι έτσι είναι οι σχέσεις και παραδέχτηκε ότι η συζήτηση ήταν έντονη.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε στη διάρκεια μιας ζωηρής συζήτησης που είχαν σήμερα ότι δεν την είχε αποκαλέσει «νεφελώδη».
«Είχα μια δυνατή συζήτηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», δήλωσε η Μέι. «Νομίζω πως αυτό είναι το είδος της συζήτησης που μπορείς να έχεις όταν έχεις αναπτύξει μια σχέση εργασίας και εργάζεσαι καλά με τον άλλον. Και αυτό που προέκυψε από αυτήν ήταν η διευκρίνισή του πως αναφερόταν, όταν χρησιμοποίησε αυτή την ιδιαίτερη φράση,… στο γενικό επίπεδο της συζήτησης στη Βρετανία».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες δήλωσε: "Τρέφω τεράστιο σεβασμό για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι που πρέπει να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο",
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους τί συζητούσαν με την Βρετανίδα πρωθυπουργό σήμερα το πρωί όταν τους συνέλαβε ο φακός να μιλούν έντονα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε χαριτολογώντας: «τουλάχιστον δεν χορεύαμε». Στη συνέχεια ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι η Τερέζα Μέι νόμιζε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής επέκρινε την ίδια όταν είπε πως η βρετανική θέση είναι "νεφελώδης". "Δεν αναφερόμουν στην ίδια, αλλά στη συνολική κατάσταση της συζήτησης με το Ηνωμένο Βασίλειο", είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
"Φερθήκαμε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι με τον μεγαλύτερο σεβασμό όλοι μας και εκτιμάμε τις προσπάθειές της για να επικυρωθεί η συμφωνία μας», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.
Διαβάστε ακόμα: