«Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Zόραν Ζάεφ του οποίου τα σχέδια για ένταξη στους δυτικούς θεσμικούς οργανισμούς έχουν ενοχλήσει τη Ρωσία, συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο την Παρασκευή για να αρχίσει τη διαδικασία αλλαγής της ονομασίας της σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".
Η Αθήνα θα άρει το βέτο της στις προσπάθειες της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών» αναφέρει για τις εξελίξεις στα Σκόπια το βράδυ της Παρασκευής το Bloomberg. «Με την ψηφοφορία "θα έχουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα έχουμε την ευκαιρία να αρχίσουμε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έχουμε μια ταυτότητα" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Nικόλα Ντιμιτροφ στους βουλευτές στα Σκόπια πριν από την ψηφοφορία» συμπληρώνει το δημοσίευμα, κάνοντας στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Ρωσίας.
«Η Ρωσία αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην σφαίρα της πρώην επιρροής της και στην αλλαγή ονόματος. Συγκρότησε μέτωπο με την εθνικιστική αντιπολίτευση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, η οποία μποϊκόταρε το δημοψήφισμα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το κόμμα VMRO-DPMNE και ο Πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβανοφ αποκάλεσαν το δημοψήφισμα "αποτυχία" αφού η προσέλευση ήταν μόλις 37% και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.
"Είναι ώρα να φύγει ο Zόραν Ζάεφ", ανέφερε το κόμμα σε δήλωσή του την Πέμπτη. "Έχει σπαταλήσει δύο χρόνια των πολιτών υπογράφοντας επιζήμιες συμφωνίες και ταπεινώνοντας το κράτος". Εντούτοις, η ψηφοφορία με ψήφους 80-37 στο 120μελές κοινοβούλιο έδειξε ότι ο Zάεφ, ο οποίος είχε απειλήσει ότι θα προκαλούσε πρόωρες εκλογές αν αποτύγχανε, κατάφερε να προσελκύσει κάποιους βουλευτές του VMRO-DPMNE υπέρ του. Τώρα θα ξεκινήσει μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες πριν από την τελική ψηφοφορία στην βουλή η οποία θα απαιτήσει νέα πλειοψηφία δύο τρίτων. Η κυβέρνηση του Zαεφ πιέζει να ολοκληρώσει τη συμφωνία πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο, όταν ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποτρέψει το σχέδιο ευρωπαϊκής ένταξης για τη χώρα του. Μόλις αλλάξει το σύνταγμα, η Ελλάδα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο της».
Telegraph: Έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη λήξη του αδιεξόδου με την Ελλάδα
Για «σημαντικό βήμα» προς την λήξη ενός «αδιεξόδου με την Ελλάδα» κάνει λόγο η Telegraph. «Οι βουλευτές της "Μακεδονίας" ψηφίζουν για να αλλάξουν το όνομα της χώρας, χαλαρώνοντας την ένταση με την Ελλάδα. Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε την Παρασκευή για να ξεκινήσει τη διαδικασία μετονομασίας της χώρας σε "Βόρεια Μακεδονία", κάνοντας ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη λήξη ενός αδιεξόδου με την Ελλάδα που διαρκούσε δεκαετίες και ανοίγοντας μια πόρτα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» αναφέρει το ρεπορτάζ.
«Η αναγκαία πλειοψηφία επετεύχθη ύστερα από μια εβδομάδα τεταμένων συζητήσεων και διαπραγματεύσεων στο Σκόπια, όπου δεν ήταν σαφές μέχρι την τελευταία στιγμή αν η κυβέρνηση μπορούσε να εξασφαλίσει τις ψήφους από τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια θα προωθηθούν οι τροποποιήσεις για την ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο Σύνταγμα, μετά τις οποίες θα απαιτηθεί μια ακόμα άλλη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για να κατοχυρωθούν οι αλλαγές» γράφει ακόμη η Telegraph.
«Παρόλο που υφίστανται επιπλέον νομοθετικά εμπόδια, η χθεσινή ψηφοφορία ήταν μια κρίσιμη νίκη για τον Πρωθυπουργό Zοραν Ζάεφ, ο οποίος έπρεπε να κερδίσει τις ψήφους βουλευτών του δεξιόστροφου κόμματος VMRO-DPMNE που ήταν σταθερά αντίθετο στη συμφωνία. Με τη συμφωνία, την οποία ο Ζάεφ συνήψε με τον Έλληνα ομόλογό του τον Ιούνιο, το βαλκανικό κράτος θα μετονομαστεί σε "Βόρεια Μακεδονία" σε αντάλλαγμα της υπόσχεσης της Αθήνας να σταματήσει να εμποδίζει την είσοδό του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οι επικριτές της συμφωνίας στα Σκόπια την έχουν χαρακτηρίσει ως "εξευτελιστική παραχώρηση στην Αθήνα".
"Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές και ιδιαίτερα τους βουλευτές του VMRO-DPMNE που έβαλαν τα συμφέροντα του κράτους πάνω από τα κόμματα και τα προσωπικά συμφέροντα, παρά την πίεση που χωρίς να χρειάζεται τους ασκήθηκε", δήλωσε ο Zαεφ μετά την ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι θα "εγγυηθεί" την ασφάλειά τους. Μεταξύ των βουλευτών που ψήφισαν θετικά ήταν τρεις πολιτικοί του VMRO-DPMNE στους οποίους χορηγήθηκε εγγύηση αυτήν την εβδομάδα ενώ βρίσκονταν σε κατ ''οίκον περιορισμό. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να πει την Παρασκευή εάν υπήρξε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την ενδεχόμενη αμνηστία τους. Επίσης, αρνήθηκε τις κατηγορίες από το VMRO-DPMNE ότι η κυβέρνησή του προσέφερε δωροδοκίες για να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο».
Irish Times: Η ψηφοφορία ήταν κρίσιμη για τη συμφωνία, αλλά πρέπει να υπερνικηθούν περαιτέρω νομοθετικά εμπόδια για την επικύρωσή της
«Το κοινοβούλιο της "Μακεδονίας" εγκρίνει τη συμφωνία αλλαγής ονόματος με την Ελλάδα» γράφουν στο αντίστοιχο ρεπορτάζ τους οι «Irish Times».
«Εθνικιστές βουλευτές αλλάζουν στάση για να περάσουν την αμφισβητούμενη συμφωνία που υποστηρίζει η Δύση. Μετά από πολλές ώρες καθυστερήσεων και σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε τις 80 ψήφους που χρειαζόταν για να έχει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, έχοντας πείσει αρκετούς βουλευτές του δεξιόστροφου VMRO-DPMNE να αλλάξουν στρατόπεδο. Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να προκαλέσει μια εξαγριωμένη αντίδραση από τους εθνικιστές, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε δωροδοκίες και απειλές για να κερδίσει τη στήριξη των βουλευτών, οι οποίοι δέχθηκαν έντονες πιέσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ για την υποστήριξη της συμφωνίας.
Η ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ ήταν κρίσιμη για τη συμφωνία, αλλά πρέπει να υπερνικηθούν περαιτέρω νομοθετικά εμπόδια για την επικύρωση της συμφωνίας, μετά την οποία πρέπει να εγκριθεί και από ένα διχασμένο κοινοβούλιο στην Ελλάδα. Τα γειτονικά κράτη στα Βαλκάνια συμφώνησαν τον Ιούνιο ότι η "Μακεδονία" θα μετονομαστεί σε "Βόρεια Μακεδονία" με αντάλλαγμα η Ελλάδα να άρει το βέτο της στην προσπάθεια της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ο Zαεφ και οι δυτικοί σύμμαχοι θεωρούν τη συμφωνία ως μια ιστορική ευκαιρία για την "Μακεδονία" να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να επιταχύνει την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Αντίθετα οι επικριτές της συμφωνίας και στις δύο χώρες την αποκαλούν προδοσία των αντίστοιχων εθνικών τους συμφερόντων. "Είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές όλων των πολιτικών δυνάμεων γνωρίζουν τις τεράστιες ευκαιρίες και τις ευθύνες που αντιμετωπίζουν σήμερα», δήλωσε χθες σχετικά ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν" καταλήγει το ρεπορτάζ της ιρλανδικής εφημερίδας.