Τις βασικές διαφορές μεταξύ της πρότασης για τους ομήρους και μια εκεχειρία στη Γάζα που συντάχθηκε από την Αίγυπτο και μεταφέρθηκε στη Χαμάς στα τέλη του περασμένου μήνα και της πρότασης που εξέδωσε η τρομοκρατική οργάνωση χθες το βράδυ, αναλύει το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, καθώς οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο βρίσκονται σε εξέλιξη.
Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς είναι «πολύ μακριά από τις ζωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ». Υποσχέθηκε ότι «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει την κυριαρχία της στη Λωρίδα», καθώς και ότι «δεν θα του επιτρέψει να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές του ικανότητες για να συνεχίσει να εργάζεται για την καταστροφή μας».
«Το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί μια πρόταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας και το μέλλον της χώρας μας», επέμεινε ο Νετανιάχου.
Πού διαφέρουν οι δύο προτάσεις
Όμηροι
Η πρόταση της Χαμάς προβλέπει την απελευθέρωση 33 ισραηλινών ομήρων, ζωντανών ή νεκρών, στην πρώτη, 42ήμερη φάση της συμφωνίας 3 σταδίων, ενώ το ισραηλινό κείμενο απαιτεί την απελευθέρωση 33 ζωντανών ομήρων. Οι όμηροι θα απελευθερώνονταν επίσης με πιο αργό ρυθμό από ό,τι στην πρόταση που υποστηρίζεται από το Ισραήλ - την αιγυπτιακή πρόταση - με τρεις να απελευθερώνονται την τρίτη ημέρα και στη συνέχεια τρεις ακόμη κάθε επτά ημέρες.
Η πρόταση της Χαμάς καταργεί το βέτο που ζητούσε το Ισραήλ για την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστίνιων κρατουμένων ασφαλείας, και αντ' αυτού, δίνει στην οργάνωση το δικαίωμα να επιλέξει εκείνη ποιοι θα απελευθερωθούν.
Η εκδοχή της Χαμάς αυξάνει τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων ασφαλείας που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για κάθε όμηρο στην πρώτη φάση της συμφωνίας.
Γάζα
Παράλληλα, η πρόταση της Χαμάς προβλέπει την ελεύθερη μετακίνηση όλων των κατοίκων της Γάζας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, χωρίς ελέγχους ασφαλείας, όπως απαιτεί το Ισραήλ για να αποτρέψει την επιστροφή των ενόπλων της Χαμάς.
Το ισραηλινό μέσο υποστηρίζει επίσης ότι η πρόταση της Χαμάς απαιτεί από το Ισραήλ να ανακοινώσει τον τερματισμό του πολέμου στην πρώτη φάση της συμφωνίας. Στην πραγματικότητα, το κείμενο της Χαμάς απαιτεί παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πρώτη φάση και στη συνέχεια. Είναι ενδεικτικό ότι η Χαμάς δήλωσε αμέσως μετά την παράδοση της απάντησής της το βράδυ της Δευτέρας ότι θεωρεί ότι έχει αποδεχθεί τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ τόσο το κείμενο που υποστηρίζεται από το Ισραήλ όσο και η απάντηση της Χαμάς αναφέρονται στην αποκατάσταση της «βιώσιμης ηρεμίας».
Κρατούμενοι
Όπως αναφέρουν οι Times of Israle, μια άλλη διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων, που δεν τονίζεται στο ρεπορτάζ του Channel 12, είναι ότι η Χαμάς απαιτεί την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων ασφαλείας που απελευθερώθηκαν σε μια συμφωνία ανταλλαγής το 2011 και έκτοτε συνελήφθησαν εκ νέου.
Η πρόταση της Χαμάς δεν διευκρινίζει επίσης πόσους Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας θα απαιτήσει στη δεύτερη φάση της συμφωνίας, όταν θα απελευθερωθούν οι εναπομείναντες ζωντανοί Ισραηλινοί όμηροι, αλλά απαιτεί από το Ισραήλ να καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα αυτό στη μέση της πρώτης φάσης, πριν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι της α' φάσης.
Τέλος, αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ είναι αποφασισμένος να επιτύχει μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν απελευθερωθούν όλοι οι ζωντανοί όμηροι, επειδή φοβάται ότι διαφορετικά θα είναι ευάλωτος σε ένα πιθανό στοχευμένο χτύπημα του Ισραήλ εναντίον του.
Πηγή: Times of Israel, Channel 12